Jaký je rozdíl mezi dánskou a švédskou módou?

Jaký je rozdíl mezi dánskou a švédskou módou?

V Česku často uslyšíte pojem severská móda. Zahrnujeme do ní všechny státy na severu bez ohledu na jejich odlišnosti. Čím se ale liší móda Dánů a Švédů?

Dánsko se Švédskem si sice je blízké, nicméně jejich móda není úplně stejná. Jak Stockholm tak Copenhagen uvádí pravidelně své fashion weeky a na nich se rýsuje jasný rozdíl - švédský styl je oproti Dánům minimalističtější a klasičtější. Dánská móda zase přináší více barev a experimentování. Tento rozdíl ovšem nebude tolik patrný, když obklopíte obě země stylem dalších států; třeba Španělskem nebo Itálií. Mezi těmito jižními národy, jejichž móda přetéká barvami, střihy a abstrakcí, vám odlišnost mezi Dánskem a Švédskem asi trochu zanikne. 

A čím se jejich móda celkově vyznačuje? Jednoduchostí - to platí i u Švédska i u Dánska. Ženy rády oblékají oversized oblečení, které navzájem kombinují. Běžnou součástí šatníku na ven jsou luxusní pyžama. Občas ho vezmou místo kostýmku, jindy jen jednu část. Nezapomínají doplnit ho podpatky, vlněnou šálou nebo sakem s vycpávkami na ramenou. Severské ženy často potkáte v teniskách, minimalistickém rovném střihu šatů s pánskou košilí kolem pasu. Rády oblékají džínovinu a kombinují ji s odstíny modré. Ať už je vám blíže Švédsko nebo Dánsko, módu tam umí. 

pinterest.com ; whowhatwear.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram