James Scully obvinil módní dům Balenciaga z krutého zacházení s modelkami

James Scully obvinil módní dům Balenciaga z krutého zacházení s modelkami

V rámci světových módních týdnů, které nás poslední dny zahalily ze všech stran, je poměrně běžné, že se modelky a manažeři neshodnou. I značka Balenciaga teď bude bojovat za dobrou pověst.

Ředitel modelingové agentury James Scully vydal na svém Instagramu v úterý 28. 2. 2017 prohlášení, že značka Balenciaga v rámci castingu špatně zacházela s modelkami. Francouzský módní dům se okamžitě jal situaci vyjasnit.

„Byl jsem velmi rozrušený, když jsem dnes ráno slyšel od řady dívek, že jich 150 z nich muselo v předchozí den čekat na casting na schodišti, kde musely zůstat více než 3 hodiny a nemohly odejít,“ napsal Scully vyjádření na své sociální síti. „Často se také stávalo, že lidé z Balenciaga zavřeli dveře, zhasli světla a šli na oběd, zatímco dívky měly na schodech pouze světlo ze svých mobilů. Nejen, že to je sadistické a kruté, ale bylo to zároveň nebezpečné. Většina z dívek požádala o rozvázání pracovního poměru s Balenciaga, stejně jako s Hermès a Elie Saab, protože odmítají, aby s nimi bylo zacházeno jako se zvířaty.“

Scully také obvinil několik módních domů, že se snaží na přehlídky „propašovat“ nezletilé modelky a modely, což se mělo stát například u značky Lanvin, jejichž mluvčí Sophie Boilley to razantně popřela: „Tato obvinění jsou zcela nepravdivá a nepodložená!“

Balenciaga na druhou stranu potvrdila nějaké technické problémy v rámci castingu a přislíbila, že okamžitě zařídí opatření k nápravě. „V neděli 26. února 2017 jsme si všimli problémů s modelkami v rámci castingu. Módní dům Balenciaga okamžitě reagoval a radikálně změnil proces výběru modelek, včetně ukončení vztahu s aktuální castingovou agenturou. Navíc Balenciaga poslala písemnou omluvu modelingovým agenturám, které byly touto konkrétní situací zasaženi. Značka Balenciaga odsuzuje tento incident a bude i nadále pevně odhodlána zajistit slušné pracovní podmínky pro modely a modelky,“ zaznělo v oficiálním prohlášení značky.

Taková obvinění však nejsou nijak ojedinělá. Celkově zacházení s modelkami a modely po celém světě stojí na velmi tenké hranici toho, co je ještě únosné a co si tito lidé nechají líbit.

vogue.com, pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram