Je drahý účes zárukou spokojenosti?

Je drahý účes zárukou spokojenosti?

Možná by se dalo říci, že se v poslední době rozšířil (nejen) českou společností nešvar, který tvrdí, že dokonalý účes dle svých představ získáte jen za několik tisíc. Je tomu ale opravdu tak?

V posledních měsících pozorujeme zajímavé klišé. Do hlav rozumných žen i mladých dívek ho zasévají pravděpodobně zejména blogerky a youtuberky. Spočívá v dojmu, že nedostanete kvalitní účes, s nímž budete spokojená, za pár stovek. Nezískáte sympatického kadeřníka, pěkný střih ani příjemný pobyt v kadeřnickém křesle nikde jinde, než tam, kde si za běžný účes naúčtují přes dva tisíce. Nepopíráme to, že tam dostanete opravdu vše, co si usmyslíte. Zároveň to můžete dostat i za pět stovek. 

V první řadě je třeba zohlednit nejrůznější faktory, co se kadeřnictví týče. Jiné standardní taxy si účtuje vaše sousedka v malém městečku s pár tisíci obyvatel, jiné kadeřnice ve městech se stovkami tisíc obyvatel a na úplně jiné ceny samozřejmě narazíte v Praze. Rozdíly vznikají kromě jiného (jako jsou třeba vyšší a nižší nájmy a méně či více kvalitní a renomovaná kosmetika) zkušenostmi, vyškolením a vyučením kadeřníků. Kadeřník musí být zručný, o tom není pochyb. Ale jako druhé platí, že pokud pravidelně prochází různými kurzy, pravděpodobně se úměrně tomu i zlepšuje. A ty kurzy něco stojí, tudíž zvyšuje i ceny pro své klientky a klienty. 

Z tohoto krátkého rozboru se dostáváme k tomu, že služby kadeřnictví a potažmo konkrétního kadeřníka či kadeřnice jsou do jisté míry úměrné jejich profesionalitě a umu. Ano, přečetli jste to správně: do jisté míry. Proto nedávejte bezhlavě na blogerky, které žijí v Praze (a berou tomu odpovídající mzdu) a chodí do luxusních kadeřnictví, kde za nabarvení a zastřižení zaplatí 3 000 Kč, jako jasný ukazatel toho, že hezké vlasy mají díky tomu, že za ně daly několik tisíc. V menším městě se můžete dočkat srovnatelné kvality za polovinu peněz (což je naprosto odpovídající, jelikož i vy berete dost pravděpodobně za stejnou práci nižší mzdu než Pražáci.) 

Takže ne. Neznamená to, že čím dražší, tím lepší. 

fashionista.com ; pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram