Jiří Kalfař převzal jako první Čech ocenění od monacké kněžny Charlene

Jiří Kalfař převzal jako první Čech ocenění od monacké kněžny Charlene

Obrovský úspěch sklidil v rámci Monte Carlo Fashion Weeku český designér Jiří Kalfař. Ocenění za inovativní a udržitelný přístup k módě provází motto: „Ohleduplnost k přírodě je moderní pojetí šik“.

Český křišťál z Preciosy prolínal Kalfařovu kolekci nedílně a pospolitě, jakoby k sobě patřili odjakživa. Blůzky z ornamentální křišťálové sítě Preciosa a plášť pokrytý tisíci českých křišťálů tvořily vrchol kolekce, kterou Jiří Kalfař v Mote Carlu představil.

Monacká komora módy pod záštitou kněžny Charlene pak předala českému návrháři ocenění, kterým se může pochlubit jen málokdo. „Takřka celý život vnímám, jakému je příroda vystavena tlaku. Jakmile jsem začal budovat svou značku, uvědomil jsem si ještě více, jak velký podíl na tom má módní průmysl. Proto už od počátku své kariéry uplatňuji přístupy jako recyklace, upcyklace nebo absolutní omezení vzniku odpadu v průběhu výroby. Toho ocenění si proto nesmírně vážím,“ reagoval na významné ocenění Kalfař. I to byl jeden z důvodů, proč se zaměřil na slow fashion, tedy pomalou módu.

Kalfař v Monte Carlu představil výrazně obměněnou kolekci, kterou již prezentoval na počátku letošního roku coby první Čech na New York Fashion Weeku.  „Nově v kolekcích pracuji i s českým křišťálem z Preciosy. Vedle mimořádné kvality je pro mě důležité, že tato česká společnost je k životnímu prostředí šetrná a nadále podniká kroky a vyvíjí produkty, které minimalizují dopady na okolní přírodu,“ doplnil.

Představená kolekce je inspirovaná románem Alexandra Sergejeviče Puškina Evžen Oněgin. „Pro velmi specifický vkus v Monte Carlu a Monaku, odkud většina hostů a nákupčích přijíždí, bylo nutné volit mírně odlišné vyznění celé kolekce. Nová je zhruba polovina modelů, snažil jsem se o ještě větší nadčasovost a praktičnost modelů,“ popsal Kalfař. V kolekci navíc využil látku z kapokových vláken stromu vlnovce pětimužného, která byla vyrobena v Česku a recyklované materiály, textilie z předchozích kolekcí atd.

Jiří Kalfař je prvním českým designérem, který toto ocenění získal. Je dlouhodobým aktivistou za ochranu zvířat a životního prostředí. Zasadil se o zákaz kožešinových farem v Česku a společně s topmodelkou Veronikou Vařekovou aktivně podporuje záchranu nosorožců černých ve Rwandě.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram