Jiří Korytář (31) versus HIV a předsudky

Jiří Korytář (31) versus HIV a předsudky

Jiří Korytář (31) se v polovině června stal historicky prvním držitelem titulu Gay roku. Od té doby můžeme sledovat, že podporuje spoustu charitativních projektů. 

Tento sympatický hezoun si nyní zahrál ve spotu, který boří mýty o možnostech přenosu viru HIV člověka, který žije s touto diagnózou. Spot upozorňuje na předsudky a neznalost o přenosu infekce HIV, ale také na projekt Sdílna+, který pomáhá rodinám a blízkým HIV pozitivních lidí.

 

Nabídka na obsazení Jirky do hlavní role přišla od tvůrců projektu Sdílna+. Lidí, kteří by šli s kůží na trh a zahráli si člověka s touto diagnozou není mnoho a ten zbytek by se nad tím dlouho zamýšlel. „Jirka za mnou po skončení diskuze přišel s tím, že bez ohledu na to, jak dopadne jeho působení v soutěži, rád by se zapojil do projektu Sdílna+. Jsem ráda, že se zapojil a zahrál si diagnostikovaného bez přemýšlení,“ uvedla koordinátorka projektu Sdílna+ Alena Špaková, Dis.

Jiří o tom měl jasno rychle: „Neváhal jsem ani minutu, tohle mám v sobě vyřešeno. Nebyl důvod se rozmýšlet,“ reagoval na otázku, jak dlouho o této roli musel přemýšlet. Po přijetí takovéto role musí člověk přemýšlet i nad tím, jak se k tomu postaví veřejnost a zda ho lidé rovnou nezavrhnou. „Přemýšlel jsem nad tím a vyvodil jsem si jednoduchý závěr. Ti, co mě znají, to řešit nebudou. Těm, kdo se mě zeptají, odpovím, že jsem negativní a ti, co mají rádi drby a pomluvy, ať si klidně vymýšlejí a rozvíjejí senzace,“ dodává odhodlaně Jirka

Jirka má za sebou práci v modelingu a několik reklam. Lišilo se toto natáčení od ostatních?

“Tohle natáčení mělo velmi osobní rozměr. Čím více jsme se dostávali ve scénáři dál, tím jsem se s rolí sžil a musím říci, že některé situace mi příjemné nebyly. Ale v reálném světě se bohužel ještě dějí. Což mne ještě více utvrdilo v tom, že má smysl mýty bořit a šířit informovanost. Protože ruku na srdce, tohle můžeme řešit všichni, ať na vlastní kůži, nebo s našimi blízkými.”