Jitka Klett o své domácí i zahraniční tvorbě

Jitka Klett o své domácí i zahraniční tvorbě

S neskrytým nadšením jsme navštívili jednu z největších ikon československé módní tvorby, jejíž jméno rezonuje i zahraničními kuloáry.

Jako vždy i právě dnes jsme pro vás zjišťovali aktuální informace nejen ze světa zahraniční, ale i české módy. Tentokrát jsme s neskrytým nadšením navštívili jednu z největších ikon československé módní tvorby, která jako mnoho dalších velice snadno propadla i kouzlu Středního východu, kde svou tvorbu také často a ráda prezentuje.

Za módní návrhářkou Jitkou Klett, která nedávno představila svou nejnovější fenomenální kolekci INFINITY A/W 2015-2016, jíž také oficiálně uvedla v rámci letošního Unique Fashion Week 2015, vydali do jejího pražského ateliéru na Starém Městě, kde se nám podobně jako pravidelné klientele dostalo velmi vřelého přivítání.

Věčně usměvavá Jitka Klett nevykazovala sebemenší známky rozladění, přestože má za sebou náročný pracovní pobyt v Istanbulu a egyptské Káhiře, kde se po boku výhradně zahraničních designerů účastnila fashion události CAIRO COUTURE COLLECTIONS, odkud se také před několika málo dny vrátila a s ochotou nám věnovala pár chvil svého drahocenného času.

 

Vaši úchvatnou kolekci INFINITY jsme měli možnost detailně prozkoumat během letošního Unique Fashion Week 2015 a musíme uznat, že si nás vážně získala. Rovněž se nemůžeme nezeptat na jediné svatební šaty, které celé defilé slavnostně uzavřely. 

Jsem ráda za zástupy lidí, kteří ocení to, co děláte (úsměv). Model svatebních šatů jsem zařadila s úmyslem upozornit na ne příliš úsměvnou situaci, která panuje ve vztazích mezi našimi sousedskými zeměmi. Zároveň tak Čechům i Slovákům ukázat cestu k toleranci i společné řeči. Svatební šaty se společnými znaky obou zemí jsou tak i určitým politickým odkazem.

Musela jste zde o svou účast usilovat, nebo byla předem jasná?

S agenturou Unique One pořádající právě Unique Fashion Week, respektive její představitelkou Karolínou Bosákovou, se dobře známe již deset let. Je mi sympatický její přístup, profesionalita celého jejího týmu. Proto také spolupracujeme.

Unique Fashion Week ale není jedinou módní událostí u nás, které se pravidelně účastníte.

Těch samotných módních událostí, kterých se účastním, je samozřejmě velké množství. Posledních 20 let v mé kariéře jsem se  ubírala cestou vlastních originálních fashion show. Jejich realizace je však natolik náročná, co se týče navazování kontaktů s partnery, bez kterých se podobná show jen těžko obejde i celé organizace akce, že jsem se v posledních letech rozhodla, že využijeme možnosti prezentací na Fashion weeks. Jsem ráda za módní projekty v Čechách i na Slovensku a ty, které považuji za vhodné k prezentaci mé značky, ráda podpořím a využiji možnost prezentace. 

Vaše jméno, tedy i značka Jitka Klett za řadu let, která se oděvnímu návrhářství věnujete, nabila náležité zvučnosti. Je tak pro vás jednodušší prosadit se i v zahraničí, jak to vnímáte?

Určitě ano, ten rozdíl mezi před a po je markantní. Zatímco jsem v minulosti musela jednotlivé akce vytipovávat a svou účast na jednotlivých eventech poptávat, dnes už nabídky přichází samy a je jich už určitě víc, než bych dokázala fyzicky unést, samozřejmě se ale snažím stihnout co nejvíce.

Podle čeho jednotlivé události, kde se jméno Jitka Klett objeví, vybíráte?

Ve většině případů se rozhoduji na základě lokality a jejího dalšího potenciálu, co se další distribuce mé tvorby týče, převážně tedy linie ready-to-wear, pro kterou aktuálně vyhledáváme pro nás vhodné partnery. Často se také stane, že prezentaci mojí tvorby potvrdím kvůli přátelským vztahům, charitě nebo jinému spíše sociálnímu impulzu.

Kde všude můžeme do dnešního dne vaší tvorbu najít a pořídit si ji? Případně kam dál ještě směřujete?

Najdete nás v módním salónu Jitka Klett v Košicích, který naše klientela navštěvuje již 21. let. Stejně tak ale i v Praze, kde se specializujeme na zakázkovou tvorbu. Při téhle práci klientky spíše ocení můj osobní přístup u malých společenských šatů, večerních i svatebních rob. Co se ale týče ready-to-wear kolekcí, ty nabízíme  prostřednictvím tzv. concept stores po boku dalších designerů, buď v designerských buticích nebo pak v některých městech ve velkých nákupních centrech. V tomto duchu je má tvorba dostupná kdekoliv na světě. Prozatím jsme ale začali čtyřmi prodejními místy v Košicích a Bratislavě, v nejbližších měsících to ale bude i Praha, Brno či Karlovy Vary. Ze zahraničí jsou plánovány první prodejny v indické Dillí, Dubaji, Káhiře a Bejrútu.

Většina našich návrhářů, kteří jsou bezpochyby rovněž zcestovalí, uvádí při otázce „kde se cítí nejvíce doma“ Čechy nebo Slovensko. Vnímáte to stejně nebo je v případě vašeho širokého pole působnosti něco jinak?

Přestože hodně cestuji, ani já vás asi nepřekvapím. Doma jsem v Praze, protože tady mám rodinu, manžela, děti, sestru, přátele. Doma jsem však také v Košicích na Slovensku, kde mám rodiče, rodinu a určitě více přátel z dětství. 

Co dalšího plánujete, na co se můžeme těšit, kam se v brzké době chystáte?

Do konce letošního roku toho musíme zvládnout opravdu dost, ale nejaktuálnější v tomhle měsíci je naše účast na Estet Fashion Week 10. listopadu v Moskvě, odkud se přesunu do Košic a 14. listopadu se odprezentuji v rámci slovenského Unique Fashion Weeku na Slovensku. 

Budeme vám držet palce a těšit se na vaši další a další novou Couture, ale i ready-to-wear tvorbu.

Závěrem našeho milého setkání nás paní Jitka Klett odměnila nečekaným dárečkem v podobě designerských ponožek z aktuální kolekce INFINITY, který jsme s radostí přijali, ale po vzájemné dohodě jsme došli k uvážlivému rozhodnutí, že tímto dárečkem raději uděláme radost některé(mu) z vás.

Proto pro vás již nyní připravujeme předvánoční soutěž, ve které budete mít jedinečnou šanci designerské ponožky získat a potěšit tak své okolí nebo jen sama sebe.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram