Kdo je první dámou Francie a jak se obléká?

Kdo je první dámou Francie a jak se obléká?

Jmenuje se Brigitte Trogneux, je jí 64 let, je babičkou sedmi vnoučat a před pár dny se stala první dámou Francie. Stane se rovněž francouzskou ikonou?

Bývalá francouzská učitelka s blond mikádem vstupuje do reflektorů všech světových médií. Ačkoliv je o 25 let starší než její manžel, nový prezident Francie Emmanuel Macron, vypadá to, že jiskra mezi nimi rozhodně nechybí. I přesto a nebo možná právě díky svému věku má Trogneux osobitý styl. V rámci posledních měsíců předvolebních kampaní to mohla nesčetněkrát dokázat.

Kdo je Brigitte Trogneux?

Brigitte Marie-Claude Trogneus se narodila 13. dubna 1953 v Amiens, ve známé rodině výrobců čokolády jako nejmladší z šesti dětí. Stala se učitelkou a své vědomosti praktikovala na škole v Paříži, poté učila ve Štrasburku na protestantské vysoké škole Lucie Berger. V roce 1991 se pak vrátila do svého rodného města a učila francouzštinu a latinu na jezuitské vysoké škole Providence a nevynechala ani katolickou soukromou školu Saint-Louis-DeGonzague. Brigitte Trogneux se 22. června 1974 vdala za André Louis Auzière, mladíka z jejího prostředí a budoucího bankéře, se kterým má tři děti – Sebastiana (42), Laurence (40) a Tiphaine (33).

V květnu 1993 v rámci divadelního worskhopu na škole Providence si Brigitte všimla Emmanuela Macrona, kterému bylo 15 let a byl ve stejné třídě jako její dcera Laurence. Navzdory věkovému rozdílu se do sebe v následujícím roce Brigitte a Emmanuel zamilovali, a ačkoliv to způsobilo velký skandál v obou rodinách, vztah diskrétně pokračoval dál. Brigitte se v roce 2006 oficiálně rozvedla a o rok a půl později si vzala Emmanuela Macrona.

V roce 2012 její manžel překvapivě vstoupil do politiky jako náměstek generálního tajemníka Elysejského paláce tehdejšího ministra hospodářství. V roce 2016 založil hnutí Running! Tehdy začal velký hon médií na jejich soukromí, kdy se novináři snažili zúročit informace o jejich věkovém rozdílu.

Od června 2015 se Brigitte Auzière-Macron přestala věnovat učení a začala naplno vnímat kariéru svého muže. Při příležitosti návštěvy krále Španělska, Filipa VI a jeho manželky, poprvé pózovala na schodech Elysejského paláce. Jako první dáma Francie musí působit jednotně a neoddělitelně od svého manžela, měla by být formální a upřímná. Je takový ale její módní styl?

Jak se obléká první dáma Francie?

Nepochybně miluje módního velikána Louis Vuittona, zejména pak podzimní kolekci roku 2016, kterou navrhl Nicolas Ghesquière. Má vztah k eleganci a jednoduchosti, což pro první dámu vyznačuje zlatou střední cestu. Macronův tiskový mluvčí uvedl, že jeho žena bude mít, na rozdíl od předchozích francouzských prvních dam, oficiální roli, i když nebude zaplacena. Nakonec právě ženy nejvýše postavených mužů v každé zemi jsou ostře sledované, často více než jejich manželé samotní.

Zejména důležitá byla i inaugurace prezidenta, která proběhla v neděli 14. 5. 2017. Brigitte Trogneux oblékla modré šaty Louis Vuitton i pro tuto příležitost. Její manžel, francouzský prezident Emmanuel Macron, na sobě měl tmavomodrý oblek od Jonas & Cie. Modré šaty Brigitte délkou nad kolena s kabátkem s kovovými detaily v podobě knoflíků a lehce vojenskou siluetou tak působily společensky a oficiálně. Z jejich výběru oblečení je jasné, že se ani nepokoušeli oddělit události od jejich módní volby.

Cécilia Sarkozy na sobě měla v roce 2007 při příležitosti inaugurace jejího tehdejší manžela Nicolasa Sarkozyho slonovinové šaty značky Prada. „To, že šaty nebyly vyrobeny ve Francii a zároveň byly velmi elegantní, byly dvě věci, které byly řádně zaznamenány,“ řekla Elizabeth Pineauová v „The Political Wardrobe“, který zkoumá symboliku oblečení v historii francouzské politiky.

Naproti tomu Valérie Trierweiler, partnerka Françoise Hollande, tehdy zkombinovala černé šaty francouzské značky Apostrophe s bílým kabátem od Tary Jarmon. „Od prvního dne chtěla poslat zprávu o jednoduchosti,“ řekl Pineau. A jakou zprávu vyslala Trogneux? Sílu, jednotu a pravdu.

„Sám Macron řekl, že nebude nikde bez Brigitte. Jsou po svém boku 20 let a mají velmi symbiotický vztah. Musí být pořád spolu,“ řekla Candice NEdelec, spoluautorka knihy „The Macrons“. „Ona na něj vrhá kritické, ale smysluplné oko. Je jednou z mála, kdo mu říká pravdu.“

Zahraniční média oslovují Brigitte jako ikonu francouzského stylu, zatímco doma byla první dáma dříve spíše kritizována. Její účes odráží sedmdesátá léta a z času na čas na ní bylo možné vidět styl ještě o deset let mladší. „Obraz Brigitte Macronové je doma i v zahraničí velmi odlišný,“ řekla Pineau. „Její styl je velmi provinční – nikoliv buržoazní, ne pařížský – což vedlo některé lidi v posledních měsících ke kritice. Ona má ale své zbraně a jasný módní vkus. Miluje například modrou barvu, na kterou opravdu nedá dopustit.

Brigitte Trogneux dále ráda nosí kousky od značek Comptoir des Cotonniers, Maje, Zara, Dior a mnoho z toho co navrhne Karl Lagerfeld. Ten zvolení nového prezidenta požehnal slovy: „Znám ho i jeho ženu velmi dobře. Jsou to skvělí lidé.“ Lagerfeld pro magazín WWD také načrtl ostrý ramenní plášť s průhlednou černou šifonovou sukní, jako oblečení vhodné pro Trogneux na inaugurační oslavu. První dáma má navíc ideální velikost 36, proto se pro ni oblečení vybírá a kupuje téměř samo. Nemyslete si, vše má pečlivě vydřeno a na udržení postavy pravidelně pracuje. Nejraději má jízdu na kole.

Brigitte Trogneux má velmi zřejmý smysl pro módu, miluje nošení obyčejných džínsů a nemusí nutně pokaždé sáhnout po věhlasné značce. Šaty si od návrhářů často zapůjčí, aby je později vrátila a ctila tak francouzský design. Není však dokonalá, proto občas malinko šlápne vedle a zejména francouzská média si každý její pochybení vychutnají. My jsme však ohleduplnější a víme, že ne vždy se podaří zvolit na sto procent dokonalý outfit. Brigitte Trogneux i její styl se nám proto zatím upřímně líbí.

wwd.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram