Kolekce Calvin Klein z 90. let dostaly digitální podobu - co se tehdy nosilo?

Kolekce Calvin Klein z 90. let dostaly digitální podobu - co se tehdy nosilo?

Možná jste se teprve narodili, možná začali chodit do první třídy a možná na vysokou. My vás teď provedeme 5 podzimními kolekcemi od roku 1995 až do roku 1999! 

PODZIM 1995

Podzimní kolekce značky Calvin Klein v roce 1995 zastávala formální vzhled. Všeobecně i další kolekce, které vám ukážeme, stály mnohem více na formálnosti a klasickém pojetí módy, než stojí dnes. Abychom to převedli do dnešních slov, kolekce byla zaměřena na business ženu. Vypasované tvídové kostýmky, výrazné límečky, úzké společenské kalhoty a sukně lehce nad kolena. 

PODZIM 1996

Rok 1996 přinesl velkou dávku ležérnosti. A mimo jiné nás přesvědčil, že vínová a petrolejová se nosí na podzim zřejmě odjakživa (minimálně od poloviny devadesátých let určitě). Přesně střižené sáčka na chvíli nahradily oversize rozevláté kabáty a dlouhé kardigany. Ostatně, ty se právě letošní podzim a zimu budou nosit také. Na závěr kolekce o více jak 60 modelech představila značka lehce prosvítající úpletové šaty. Proč je zmiňujeme? V dalších letech je totiž uvidíme také.

PODZIM 1997

Rok 1997 módní molo rozzářil. Kate Moss udala tón oranžové v pouzdrově střižených šatech se stojáčkem a bez rukávů, o pár modelů později jsme zahlédli také tenký prosvítající červený úplet (vidíte? My vám to říkali) a Calvin Klein se z extrému formálnosti v roce 95 a velké ležérnosti na podzim 96 uklidnil do klidných vod někam mezi. V jeho kolekci si své našly i ženy upřednostňující vypasované kostýmky i ty, které toužily po nespoutanosti a barvách. Konečně. 

PODZIM 1998

Další podzim přinesl zase jen tlumené zemité odstíny. Po střihové stránce ale kráčel ve šlépějích minuléto roku, takže jsme potkali jak rozvlněné kardigany, tak obepnuté sukně. Typickým pro podzim 1998 byly volné zvonové rukávy a zvýraznění pasu pomocí zabrání volné látky košile. Bledě modrá, která se objevila na pár modelech, nás zaujala. Podle všeho její velký návrat čekáme letošní nebo příští podzim 2017!

PODZIM 1999

Poslední rok, z nějž časopis Vogue zdigitalizoval fotky. Lesklá kůže, černá a opět zmiňované úplety. Na nohy modelky obuly páskové sandálky a lehce průsvitné černé silonky. Úprava vlasů se začala podobat té, kterou vídáme dnes a denně - uhlazené drdoly, které sebraly veškeré vlasy z obličeje a k tomu minimální makeup. Kdyby fotografie byly v lepší kvalitě, dalo by se spekulovat, jestli nejsou staré jen dva až tři roky, ne 17 let! Takový byl podzim 1999 - uhlazený, v čistých liniích a dnes můžeme říct, že rozhodně futuristický. 

vogue.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram