Kompletní organizace šatníku - jak dosáhnout co nejlepšího výsledku?

Kompletní organizace šatníku - jak dosáhnout co nejlepšího výsledku?

Vynecháme obvyklé rady, které stejně většinou nikam nevedou a zaměříme se na důležité body při reorganizaci šatníku, které bývají opomíjeny.

Proč se do toho pustit?

Úklid šatníku je náročný. Byť je to hezká práce s kousky, které milujete nebo jste kdysi milovala, vysiluje to. Možná proto je lepší vyhradit si více jak jedno dopoledne, dělat vše v klidu a s chutí. Odměnou vám bude přehlednější šatní skříně (alespoň na chvíli), konec záhadně ztraceným doplňkům a také ujištění, co vůbec váš šatník obsahuje, a co potřebujete dokoupit.

Základní tipy

1   Všechno vyndejte ven. Až teprve potom uvidíte, kolik prostoru vlastně máte a kopici oblečení, ve které bude jistě patrné, co už vůbec nenosíte, a můžete tak prodat či poslat dál nebo co je zničené a patří do koše. Skříně otřete čistým hadříkem a nechte je uschnout, až potom vkládejte oblečení zpět. 

2   Jak dlouho už tomu je? Buďte k sobě upřímná - jak dlouho jste ty kousky, které zrovna nenosíte, neměla na sobě? Je to půl roku? Rok? A nebo jste je nikdy neoblékla... I to se stává. Určete si hranici časového období. Pokud je oblečení starší, nemilosrdně ho vyřaďte.

3   Definujte si svůj styl. Ne, nechceme vás ponoukat ke škatulkování a závěrům "Tenisky nikdy nikam nenosím, protože to není můj styl!", tohle nemá smysl. Váš styl tvoří vše, co nosíte ráda a často. Takže pokud tam nepatří třeba maxisukně, a přesto hned dvě máte, praktikujte na ně ještě bod č. 2. Pravděpodobně půjdou pryč.

4   Organizujte podle systému. Můžete to být podle barvy, podle druhu oblečení nebo třeba podle toho, k jaké příležitosti jsou určené. Někdo rád skladuje všechno oblečení do kanceláře u sebe, jiný má raději vše od sportovních tílek až po letní sukně seřazené podle barev. Výběr je na vás. My doporučujeme jednoznačně podle druhu oblečení a následně podle barvy. (PS: Vypadá to nejúhledněji.)

5   Najděte nejvhodnější pozici skladování. Kalhoty můžou být klidně složené, u pouzdrových sukní a šatů bude lepší, pokud je pověsíte. Stejně tak by bylo lepší, když by visela i veškerá trička, tílka a košile, ale na to asi nikdo z nás nemá místo?! Proto věste alespoň ty nejhodnotnější a nejluxusnější z nich - zachováváte tím tak jejich životnost. 

Co vám pomůže?

Velká šatna - zněla by ideální odpověď. Bohužel pro většinu z nás ne zrovna snadno splnitelná. Snažte se tak raději využít 100 % z prostoru, které vám k dispozici je. Nakupte si úložné koše, kam uložíte ponožky, rukavice, šátky. Druhým pomocníkem jsou jistě nová ramínka v odstínu, hodící se do vaší šatny nebo prostě v nadčasové bílé či šedé. U ramínek je především podstatné, aby byla všechna stejná - to je to nejlepší, co pro zkrásnění své šatny můžete udělat. 

Kde najít motivaci?

Možná se vám stále do toho velkého úklidu nechce. Tak přidáváme pár motivačních slov na závěr, abyste tento nelehký úkol neodložila a pustila se do něj hned, jak jen to půjde.

Odměnou vám bude pohled na dokonale uspořádaný šatník. Navíc ušetříte čas při hledání ztracených věcí, a budete mít jistotu, že vaše oblečení je uloženo, jak nejlépe to jen jde. A kdyby pro vás tyto vnitřní pohnutky nebyly dostatečně silné, prohlédněte si na internetu pár fotek úhledných šatníků ve stylu, který je vám nejbližší. To totiž možná bude tím pravým nakopnutím.

A Móda.cz už jen přeje, ať vám to jde od ruky!

fotky: pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram