Koncept Kežmarské chaty ve Vysokých Tatrách

Koncept Kežmarské chaty ve Vysokých Tatrách

I takto by mohla vypadat podoba nově vystavěné chaty v Kežmarských Žlabech ve Vysokých Tatrách, která pomalu upadla v zapomnění.

Příběh původní Kežmarské chaty se začíná psát v roce 1922, kdy byla v atraktivním přírodním prostředí Vysokých Tater vystavěna pro vojenské účely. Postupem času se však malebné prostředí stalo velice oblíbeným turistickým centrem a historický objekt si vyžádal rozsáhlou rekonstrukci, která však v roce 1974 padla za oběť požáru, který chatu uvrhl v zapomnění na dlouhých 40 let.

Až v roce 2014 se zrodila unikátní myšlenka vybudovat zcela novou a modernizovanou horskou chatu, která se bude rozkládat ve vysokohorském sedle slovenských velehor na tomtéž místě, kde dříve stálo i původní útočiště horských turistů.

Proto také byla vyhlášena veřejná architektonická soutěž, do které se zapojilo hned několik architektů a mezi nimi i český ATELIER 8000, který přispěl „svou trochou do mlýna“ unikátním a velice moderním designem. Prosklená krychle stojící na jednom ze svých vrcholů by měla být energeticky soběstačná a to především díky solárním panelům, kterými je pokryt celý vnější, převážně hliníkový plášť stavby. Moderní pojetí obří krychle má přitom symbolizovat obrovský balvan s ostrými rysy tamní malebné i nehostinné přírody.  

 

 

 

Zdroj: beautifullife.info

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram