Korzet: drastický nástroj na hubnutí i erotické oblečení

Korzet: drastický nástroj na hubnutí i erotické oblečení

Korzety za svou dlouhou historii ušly obrovský kus cesty, který stojí za to připomenout a připomínat.

Ještě před pěti sty lety je ženy nosily z povinnosti, dnes už je situace trošku lepší a dámy si je berou hlavně v případech, kdy chtějí svést svého partnera. Korzety za svou dlouhou historii ušly obrovský kus cesty, který stojí za to připomenout a připomínat. Nosí se totiž až dodnes – a jejich nevhodné nošení může mít za následek zdravotní problémy.

Úplně první korzety, nebo spíše jejich předchůdci, se objevily už v dobách neolitu někdy 6 000 let před naším letopočtem. Tehdy ženy nosily kolem pasu kovové obruče a předháněly se, která z nich oblékne obruč s nejmenším obvodem.

Korzet v pravém slova smyslu, tedy celistvého topu pod šaty, se však objevil až o tisíce let později – ve 13. století v Itálii. Na masovou popularitu si přesto musel počkat dalších 300 let, dočkal se až v 16. století ve Francii. A údajně je za to zodpovědná královna Kateřina Medicejská, která v polovině 16. století na francouzském dvoře zakázala široké pasy.

Dívky i ženy vyšších vrstev se tak nedobrovolně soukaly do upnutých korzetů s velrybími nebo rákosovými kosticemi, které po nějakém čase dokázaly zúžit jejich pas třeba i o 10 -15 cm! Asi není třeba zdůrazňovat, jak nepohodlné to muselo být.

Korzety se po celá desetiletí postupně vyvíjely, až na konci 19. století dostaly tvrdou ránu – podle lékařů jejich nošení ohrožovalo lidské zdraví. Přílišné stahování mohlo způsobovat problémy s trávením nebo zácpu, proto se v této době začaly objevovat také méně stahovací varianty – např. korzety z vlny.

S troškou nadsázky lze říci, že dnes je situace úplně stejná. Do nošení korzetů nás sice nikdo oficiálně nenutí, ale společenský diktát velí, aby ženy byly hubené a měly vosí pasy. I proto se dnes stále prodávají extra stahovací korzety s ocelovými kosticemi, které stahují ženský pas takovým způsobem, že ho po pár měsících zeštíhlí i o 15 cm. Módní návrháři jásají, lékaři si trhají vlasy – příliš upnuté korzety omezují hybnost hrudního koše a mají za následek změnu dýchacího režimu.

Abychom však zakončili pozitivně, korzetem můžeme rozumět (a často také rozumíme) svůdný kousek spodního prádla, které si ženy oblékají ve chvíli, kdy chtějí dráždit svého milence či partnera. A v takovém případě své nositelce žádné problémy rozhodně nezpůsobují.

U korzetů zkrátka platí známé pravidlo „všeho moc škodí“. Mírně stažené korzety vám posílí sebevědomí a vykouzlí sexy postavu – to je v pořádku a nelze proti tomu nic namítat. Jestliže se ale do korzetu svíráte takovým způsobem, že pak sotva lapáte po dechu, hazardujete se svým zdravím. A to už rozhodně správné není.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram