Kostýmní výtvarnice České Miss Zuzana Straková prozradila Módě.cz, jaké šaty obléknou finalistky na slavnostní vyhlášení

Kostýmní výtvarnice České Miss Zuzana Straková prozradila Módě.cz, jaké šaty obléknou finalistky na slavnostní vyhlášení

Ve středu 20.3. fittovaly finalistky jubilejního 10. ročníku České Miss šaty na finálový večer a Móda.cz byla samozřejmě u toho. Více o celé kolekci i o průběhu příprav nám prozradila přímo kostýmní výtvarnice soutěže Zuzana Straková, která spolupracuje s Českou miss už šestým rokem.

Od jaké značky jsou večerní šaty, které obléknou dívky na slavnostní finále?
Jedná se o italskou značku Blumarine fungující na trhu od roku 1977, jejíž zakladatelkou a návrhářkou je dnes již pětašedesátiletá Anna Molinari. U nás je její modely možné vidět a zakoupit v butiku v Pařížské 17, právě v jeho prostorách probíhal fitting.

Všechny šaty vypadají velice krásně a luxusně, jsou ručně vyšívané?
Ano, z materiálů převládá hedvábí a krajka, dále se používají kameny a strečové materiály a opravdu je ručně vyšívají italské ženy ze Sicílie, jejich cena se vzhledem k originálnímu designu a velkému podílu ruční práce pohybuje okolo 100–250 tisíc korun.

Byl fitting vzhledem k typu šatů náročný?
Poměrně ano, trval asi čtyři hodiny, šaty totiž nejsou šité na míru, musí se nejprve vyzkoušet více šatů, abychom zjistili optimální střih i délku pro každou finalistku a zároveň z kolekce vytvořili podle pořadí dívek barevně i střihově vyváženou řadu, která bude divácky atraktivní. Styl kolekce je dvoj až trojrozměrný a my máme 10 finalistek, proto jsme se snažili zúžit styl šatů tak, aby nám to koncepčně vytvořilo kolekci, která má jakýsi společný jmenovatel. U některých modelů jsou ještě potřeba drobné úpravy, o ty se postará náš tým švadlen. My organizátoři se navíc snažíme dívkám poradit, protože si už dokážeme šaty představit s účesem, líčením, pod světly a před kamerou.

Jak se Vám s finalistkami pracuje?
Se slečnami se mi pracuje dobře, vždy se najde něco, co musíme překonat, ale dívky chápou, že se pro ně náš tým snaží udělat to nejlepší a my zase naopak víme, že je to pro ně samozřejmě strašně náročné, protože se najednou ocitnou v tzv. showbussinessovém módu a je na ně činěný tlak. Po letech zkušeností už ale s kolegy vše zvládáme a finalistkám pomáháme.

 

Zdroj obrázků: Redakce Móda.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram