Kreativní ředitelka Bora pyžam Barbora Kopecká o sortimentu i výrobě

Kreativní ředitelka Bora pyžam Barbora Kopecká o sortimentu i výrobě

Vyrobit kvalitní pyžamové kalhoty opravdu není jen tak. Jejich kreativní ředitelka si s námi popovídala o šití, hledání materiálů a o mnohém dalším...

Co lidé najdou na stránkách dopyzama.cz?

Na našem e-shopu nabízíme pyžamové kalhoty šité na míru, které perfektně sedí v pase, na bocích i délkou nohavic. V současně době také dokončujeme kolekci pánských šortek. Ty se na e-shopu objeví začátkem července a budou pro změnu konfekční. Není totiž potřeba řešit vztah mezi délkou nohavice a obvodem pasu, jako je tomu v případě pyžamových kalhot. Také vyvíjíme dětskou konfekci pyžamáků a mým snem je doplnit je o stylová trička, která budou v designu pyžamových kalhot. Bohužel jsem rok testovala české dodavatele úpletů, ale zatím nejsem s kvalitou spokojená, a tak hledám dál.

Co vás k jejich založení vedlo?

Neříkám, že bych chtěla měnit svět, ale popravdě už jsem měla dost zboží z obchodních řetězců, které se po dvou vypráních změní jak barevně, tak velikostí či tvarem. Toužila jsem vyrábět něco kvalitního, co lidem vydrží a budou to mít rádi. Chtěla jsem mít zkrátka příjemný pocit z dobře odvedené práce a z toho, že nebudu znečišťovat a zahlcovat planetu produkcí dalšího nekvalitního zboží.

Pyžamáčky jsme v rodině nosili odmalička. Mamka nám je dávala každý rok k Vánocům a vždycky vychytala nějaký nový detail, kterým je posunula zase o něco blíž k dokonalosti. Chtěla jsem tenhle náš rodinný poklad poslat mezi lidi a taky jim dopřát maximální pohodlí ve chvílích odpočinku. To si myslím, že se povedlo. Klienti pyžamové kalhoty milují, mám úžasnou zpětnou vazbu. To mě motivuje k další práci a dělá mi to maximální radost.

Co mohou lidé od Vašich produktů očekávat?

Maximálně dbáme na kvalitu materiálů, které mají 100% český původ. Používáme léty ozkoušené materiály a víme, že kalhoty vydrží dlouhé roky jako nové. Současně tím, že šijeme kalhoty klientovi na míru, jsou každé pyžamové kalhoty vždy originál. S klientem míry konzultujeme a kontrolujeme, zda se dobře změřil. Snažíme se každému maximálně vyjít vstříc a dbáme na přátelský přístup. Pyžamové kalhoty na míru jsou také neobvyklým dárkem, a tak každý kousek dárkově balíme do designové krabice. Motivy na dárkovém balení jsem navrhla již před časem a byly oceněny cenou Vladimíra Boudníka na výstavě Grafika roku. Design a celková prezentace pyžamáčků jsou pro mě velmi důležité. Současně ale dbám na to, aby obal, ve kterém klient pyžamové kalhoty dostane, neskončil v koši, ale mohl dál sloužit třeba k ukládání drobných předmětů nebo rodinných fotografií.

Z jakých látek šijete, kde je vybíráte a na co při šití dbáte?

Naším základním kritériem je kvalitní český dodavatel, protože se snažíme dbát na udržitelnost a vyhnout se zbytečnému cestování materiálů přes půl planety. Nákupem v Čechách současně podporujeme české výrobce, což je pro nás velmi důležité. Vybíráme si látky ze stálé i sezonní kolekce košilovin jedné z posledních českých textilek v Podkrkonoší. Jejich nabídka je opravdu široká, navíc látky vyrábí jak ze 100% bavlny, tak i s příměsí elastenu či jiných moderních vláken. Preferujeme látky ze stkaných přízí (v osnově i útku). V případě lehčích gramáží volíme materiály vyrobené z vláken zpevněných, tzv. šlemováním. Obě metody přípravy příze dodávají látkám pevnost, stálost a trvanlivost. Dále volíme materiály s povrchovými úpravami, jako jsou Easy care, Non iron, díky kterým není potřeba pyžamové kalhoty ve většině případů žehlit a navíc jim propůjčí dlouhotrvající lesk.

Pyžamové kalhoty šije naše švadlena Andrea. Je pečlivou, poctivou a spolehlivou posilou našeho pyžamového týmu. Bez nůžek a krejčovského metru ji nemáte šanci potkat. Při šití dbáme zejména na detaily provedení a pečlivost zpracování. Každý steh prostě musí být perfektní.

Jaký sortiment je u Vás populárnější - mužský nebo ženský?

Většinou u nás objednávají ženy a kupují pyžamové kalhoty jak pro své partnery, tak i pro přátele nebo jako svatební dary. Muži nejčastěji kupují svým partnerkám dárkový poukaz. Ty se pak změří samy a pyžamáčky si u nás objednají. Hodně vsázíme na vznikající dětskou konfekci, která bude ladit s kolekcí pro muže a ženy. Na práci s dětmi se opravdu těšíme. Jsou pro nás hodně důležité, a tak už více jak rok pracujeme na střihu a testujeme kalhoty, aby jim byly co nejvíce pohodlné.

Přijde Vám, že pyžamové kalhoty podléhají trendům? A podléháte jim i Vy?

Musím se přiznat, že kolikrát je pro nás důležitější přání klienta než nejnovější módní trendy. Při navrhování naslouchám nejdříve lidem, zjištěné poznatky přenáším do nových kolekcí a potom se je snažím zároveň skloubit s dobou. Platí ale, že pyžamáky šijeme hlavně pro lidi, ne proto, abychom stíhali reflektovat trendy. Navíc musím být s kolekcí maximálně spokojená a někde uvnitř cítit, že to je prostě ono. Pracujeme s nestárnoucím vzory jako je pepito, námořnický proužek v různém barevném provedení, něžnými puntíky nebo jemnou kostičkou. V každém vzoru, který pro kolekci vybereme, cítím nějaký příběh. Jako příklad uvedu např. model pyžamových kalhot Mr. Sherlock šitý z nití inspirovaných slavným géniem. Také máme na e-shopu pár stálic, které naši zákazníci milují pro jejich neobyčejnost a těch se držíme. Navíc je sami milujeme a nechceme se jich vzdát.

V souladu s aktuálními trendy nyní připravujeme na začátek letních prázdnin kolekci jednobarevných pyžamových kalhot. Půjde o lehké slušivé letní pyžamáky, které udělají elegána či dámu z každého nejen uvnitř ale i na pláži či na letním večírku, a přitom se v nich budou cítit stejně pohodlně jako doma.

Prohlédněte si sortiment na dopyzama.cz.