Kvalitní hodinky vás nadchnou technologií a ukážou vaše společenské postavení

Kvalitní hodinky vás nadchnou technologií a ukážou vaše společenské postavení

E-shop odstartoval Jiří Štencek ještě při studiu, dnes má v portfoliu téměř dvacet značek. V rozhovoru mimo jiné prozradí, co vám hodinky (kromě znalosti času) vlastně dají... 

Jak dlouho provozujete e-shop a co na něm čtenáři primárně najdou?

První eshop HodinkyWenger.cz jsem založil ještě při studiu VŠE. Bylo to v roce 2010 a v podstatě jsem si chtěl pouze vyzkoušet vlastní e-shop spravovat. Po krátkém rozhodování padl výběr na švýcarské hodinky Wenger, které jsem si v té době zamiloval. Pak se přidávaly postupně další značky a s tím i e-shopy HodinkyBoccia.cz a HodinkyTraser.cz. Nyní všechny naše značky zastřešuje hlavní e-shop Helveti.cz. Na něm najdete veškerou naši nabídku hodinek - celkem 19 značek. Snažíme se nabízet pouze hodinky, kterým sami věříme a splňují podmínku výborného poměru cena/výkon. 

Proč se říká, že švýcarské hodinky jsou nejpřesnější?

Spíše bych řekl, že švýcarské hodinky jsou nepřekonatelné ve své tradici. Swiss made má u nás neuvěřitelný zvuk, a to je v podstatě dobře. Švýcarské hodinky jsou velmi kvalitní a i méně známé značky s levnějšími hodinkami dokážou obstát mezi dražší konkurencí (například hodinky Wenger, Victorinox, Swiss Military Hanowa a jiné). Zároveň ale vedle švýcarských hodinek existují srovnatelně kvalitní zástupci z Japonska a Německa. Například Seiko je v ČR neprávem opomíjené, a přitom když se zeptáte jakéhokoliv hodináře, tak se bude nad kvalitou Seiko hodinek jenom rozplývat. 

A pokud někdo tvrdí, že jsou švýcarské hodinky nejpřesnější, tak bude nejspíše narážet na COSC certifikaci, kterou opatřují svoje hodinky někteří švýcarští výrobci. 

Co je COSC certifikace?

COSC (zkratka Controle Officiel Suice Chronometres) je specializovaná instituce, která testuje u hodinek přesnost za rozdílných teplot a poloh. Každé hodinky opatřené COSC certifikací mají unikátní číslo, pod kterým je certifikát veden. Jde o jakousi záruku maximální přesnosti hodinek. Jelikož je certifikace dosti nákladná, nechávají své hodinky testovat převážně výrobci dražších hodinek (Vacheron Constantin, Rolex, Omega ale třeba i Certina). 

Čím je značka Wenger specifická a jedinečná?

Wenger přináší na trh hodinky, které velmi dobře kombinují kvalitu (Swiss made), dostupnou cenu a atraktivní design. Dlouho byla značka Wenger spíše zaměřená na outdoorové nadšence, sportovce a odpovídaly tomu také hodinky. Byly robustnějšího charakteru a hodily se do přírody, na sport, ale k obleku už tak vhodné nebyly. To teď Wenger mění a snaží se obsáhnout širší publikum a z outdooru se pomalu stahuje. Jinak Wenger asi všichni známe jako výrobce kvalitních nožů, kterého koupil větší konkurent Victorinox. 

Proč by si člověk měl kupovat drahé hodinky? Co mu dají kromě přehledu o čase?

V dnešní době už jsou hodinky převážně módní doplněk, koníček nebo znak určitého postavení. Často se všechny tyto roviny kombinují. Jakmile si koupíte své první kvalitnější hodinky, tak u vás velmi pravděpodobně bude vznikat vztah k této úžasné technologii (zvláště u mechanických hodinek) a budete ji chtít zkoumat víc a víc. Začnou vás fascinovat jednotlivé komplikace hodinek, design a použití. Drahé hodinky můžou být také vhodná forma investice, protože některé značky se v čase velmi dobře zhodnocují. A co vám dají dražší hodinky oproti těm levným? Nejčastěji to bude mnohem vyšší kvalita zpracování, strojků a dlouhodobého bezstarostného fungování. 

Jaké všechny značky hodinek nabízíte?

Náš e-shop Helveti.cz nabízí celkem 19 značek hodinek. Vedle švýcarského Wengeru jsou to: Traser, Seiko, Victorinox, Certina, Luminox, Citizen, Casio, Swiss Military Hanowa, Davosa, Epos, Zeppelin, Suunto, Boccia Titanium, Triwa, Bering, Lorus, Pulsar a Alfex. Snažíme se tím pokrýt škálu od společenských hodinek přes sportovní, designové až po tzv. počítače (Suunto, Protrek). Vždy ale s ohledem na velmi dobrý poměr ceny/výkon. Do budoucna uvažuji o rozšíření nabídky o několik zvučných jmen a naopak vyřazení těch méně úspěšných. Smyslem je, abychom mohli naši nabídku stále profesně obsáhnout a dokázali zákazníkovi o všech značkách říci vše podstatné, poradit s výběrem a být dále odborníci. Troufám si tvrdit, že u několika značek jsme opravdu těmi nejpovolanějšími specialisty a těžko byste hledala jiného prodejce, který o dané značce ví více nebo má větší skladové zásoby. Do budoucna by to tak mělo být u většiny našich značek v Helveti.

Kde vás čtenářky a čtenáři najdou kromě www.helveti.cz?

Máme prodejnu hodinek v Praze Karlíně v ulici Vítkova 8. Do budoucna plánujeme otevřít ještě jednu prodejnu v Praze a následně v dalších městech.

Mockrát děkuji za možnost rozhovoru a rád bych tímto všem čtenářům věnoval malý bonus - speciální 5% slevu na nákup hodinek v našem e-shopu Helveti.cz. Stačí v objednávce vložit slevový kód "modacz".

Prohlédněte si rozsáhlý sortiment hodinek!

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram