Léčebné konopí je již k dostání ve dvou lékárnách!

Léčebné konopí je již k dostání ve dvou lékárnách!

Léčebné konopí je konečně skutečně k dostání, dokonce ve dvou lékárnách. Bude se ovšem vydávat jen na elektronický recept. A jaká je cena?

Léčebné konopí, alternativní lék pro lidi trpící Parkinsonovou či Alzheimerovou nemocí, roztroušenou sklerózou, revmatoidní artritidou, migrénou nebo třeba epilepsií, ale také pro pacienty s onkologickými a chronickými bolestmi, je konečně v prodeji.

Pacienti si jej mohou zakoupit pouze na elektronický recept zatím jen v jediných dvou lékárnách v zemi. Již v dubnu dorazilo léčebné konopí do lékárny Medical Plus v Uherském Hradišti až z Nizozemska, jenže chyběly elektronické recepty. Dnes již je složitý systém nezbytný pro vydávání elektronických receptů funkční a tak mohou pacienti dostat předepsané množství tohoto alternativního léku na recept i v Lékárně Pharmacentrum Budějovická v Praze 4, kam zásoba dorazila teprve včera.

Léčebné konopí si však musí hradit pacient sám, neboť není hrazeno ze zdravotního pojištění. A cena pacienty asi vůbec nepotěší i přesto, že se na tuto alternativní léčbu ptalo od platnosti vyhlášky již stovky lidí. Měsíční léčebná kúra totiž vyjde kolem 9 000 Kč.

Jeden gram marihuany jako léku se v lékárnách bude pohybovat mezi 200 – 300 Kč, což je o 30-50 % více, než za kolik se dá koupit na ulici. Ale k dostání je pouze v pětigramovém balení.

Pacienti však již koncem roku 2013 založili spolek KOPAC, který usilije o zařazení léčby konopí mezi položky hrazené z pojištění.

Pracovníci lékáren střeží konopí jako oko v hlavě – uzamčené v trezoru. Na první pohled možná vypadá jako drahý krém, ale uvnitř se skrývá měkká přesto návyková látka.

Pacientům se doporučuje léčebné konopí inhalovat pomocí vaporizéru a nikdy ne kouřit, protože tak do svého těla dostávají řadu škodlivin a jeden gram rychle spotřebují. Další možností je konzumace. Účinná látka, kterou konopí obsahuje, se totiž rozkládá v tucích a tak se může přidávat do buchet nebo do rozehřátého másla či sádla, z kterého se následně vaří nejrůznější pokrmy.

Pokud ale podstoupíte tuto léčebnou alternativu, rozhodně nesmíte sedat za volant, ostatně o omezeních plynoucích z léčby konopím vás informuje lékař i lékárník.

Obrázky: google.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram