Legendární módní fotograf Bill Cunningham zemřel ve věku 87

Legendární módní fotograf Bill Cunningham zemřel ve věku 87

Smrt legendárního módního fotografa Billa Cunninghama potvrdil v sobotu list The New York Times. Cunningham byl nedávno hospitalizován poté, co utrpěl mrtvici.

Bill Cunningham byl zaměstnancem New York Times téměř 40 let. Známý byl především pro svůj sloupek „On The Street“, ve kterém dokumentoval měnící se módní trendy tím, že fotografoval lidi z New Yorku ze všech oblastí života.

Honosné módní přehlídky, slavnosti i jiné průmyslové události obcházel fotograf ve svém vlastním módní stylu. Snadno jste ho poznali. Modré sako, khaki kalhoty, bílá košile a kolo, na kterém se přesouval z místa na místo, byly vždy s ním.

Díky ležérnímu přístupu dokázal Cunningham zaznamenat více než fotografové před ním, takže se stala móda přístupnější a demokratičtější. Originální streetový fotograf vydláždil cestičku pro lukrativní odvětví, které se stalo základním kamenem širší módní krajiny.

„Jeho společnost byla vyhledávaná. Módní svět je bohatý a mocný, a přesto Bill zůstal jedním z nejlaskavějších, nejvíce tichých a pokorných lidí, které jsem kdy potkal. Ztratili jsme legendu a já osobně mám zlomené srdce, protože jsem ztratil přítele,“  vyjádřil se Arthur Ochs Sulzberger Jr., vydavatel a předseda The Times.

Anna Wintour se v dokumentárním snímku v roce 2010 vyjádřila jasně: „Mnohokrát jsem řekla, že se my všichni oblékáme pro Billa.

I když je Cunningham osoba v České republice méně známá, rozhodně bude v módní branži opravdu chybět.

indiewire.com, facebook.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram