Léto končí, riziko kožních mykóz nikoli. Víte, jak se bránit?

Léto končí, riziko kožních mykóz nikoli. Víte, jak se bránit?

INZERCE:  Sotva jsme si užili prvních tropických dnů i nocí, léto se již přehouplo do své druhé poloviny a pomalu tak končí. Neznamená to však konec kožních mykóz!

Léto už se přehouplo do své závěrečné fáze a rána i večery začínají být opět chladnější. Všichni se postupně připravujeme oblékat teplejší vrstvy, kdy sandály zaměníme za tenisky nebo lodičky, tílka a trička nahradíme svetry či mikinami.

Do uzavřených bot a pod dlouhé rukávy se ale snadno schová i zarudlá kůže, puchýřky nebo zažloutlé nehty, což jsou první příznaky kožní mykózy. Ani tak bychom ale neměli zanedbávat prevenci a léčbu kožních plísní, které na nás číhají v nejrůznějších podobách.

Dermatofyty a kvasinky, které způsobují kožní mykózy, se velice snadno šíří hlavně ve vlhkém prostředí, měli bychom si proto dát pozor při návštěvě plaveckých bazénů, saun, fitness center a také sprch v těchto zařízeních. Vyplatí se sem nosit vlastní přezůvky a co možná nejméně chodit naboso. Základem je i důkladné osprchování a následné osušení všech částí těla, včetně těch hůře přístupných, jako jsou mezery mezi prsty.

Základem jsou prodyšné boty i prádlo

Kožní mykóza totiž zdaleka nenapadá jen nohy nebo nehty, kde se vyskytuje nejčastěji. Najít ji kromě toho můžeme také na pokožce hlavy, obličeje, trupu i rukou – vlastně tedy na celém těle. Projevuje se svěděním, postižená kůže je suchá a zarudlá, objevit se na ní mohou i puchýřky. Napadené nehty jsou matné až zažloutlé, drolí se a v pozdějších stádiích mohou i bolet, zarůstat nebo se odchlipovat od nehtového lůžka. Už při prvních projevech onemocnění bychom měli zahájit léčbu například volně prodejnými přípravky Exoderil, abychom mimo jiné zamezili šíření mykózy na další části těla.

 

Protože už v tomto období začínáme zase víc nosit uzavřené boty, měli bychom dávat přednost těm z prodyšných materiálů, jako je třeba kůže. To samé platí také o spodním prádle, ponožkách a svrchním oblečení, které by mělo být ideálně bavlněné. I když se někomu mohly problémy s mykózou přes léto zlepšit, určitě to není znamení, že je člověk vyléčený. Sluníčko a moře sice působí na kůži blahodárně, ale tento účinek je jen dočasný a s příchodem podzimu se mykóza zase ozývá v plné síle.

Důsledná léčba zamezí návratu mykózy

Pokud už ve vaší rodině někdo kožní mykózou trpí, měla by být důkladná hygiena naprostou samozřejmostí. Používejte každý svoje přezůvky, ručník i hřeben na vlasy. Mykóza se totiž šíří opravdu snadno a má tendenci se vracet. Při léčbě přípravkem Exoderil je proto velice důležité pokračovat v jeho aplikaci ještě minimálně dva týdny po vymizení příznaků, čímž snížíte riziko návratu onemocnění.

 

Dobrá zpráva je, že Exoderil mohou používat jak dospělí, tak děti každého věku. Přípravek je volně prodejný a koupíte ho ve formě roztoku nebo krému. Postiženou kůži napřed pořádně omyjte a osušte, až pak aplikujte Exoderil. Na kůži stačí jednou denně, v případě postižení nehtů pak dvakrát za den.

Právě na nehty a také na pokožku hlavy v místech, kde rostou vlasy, je obzvlášť vhodný roztok. Obsažená účinná látka naftifin má hned tři pozitiva: nejen že léčí kožní mykózu, ale kromě toho působí i antibakteriálně a protizánětlivě.

Exoderil je volně prodejný lék k vnějšímu užití s účinnou látkou naftifini hydrochloridum. Čtěte pečlivě příbalový leták.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram