Martin Kohout a Boris Kráľ: Přehlídkové molo ve spárech dvou mladých talentů

Martin Kohout a Boris Kráľ: Přehlídkové molo ve spárech dvou mladých talentů

Loňský a letošní vítěz návrhářské soutěže Van Graaf Junior Talent si během úterního odpoledne podmanili pražskou Invalidovnu. Místo, kde se během pátého dne fashion weeku začal psát krátký příběh o dvou diametrálně odlišných kolekcích se spoustou nápadů, ovšem se stejným koncem. Velké lásce k oděvům.

Martin Kohout

Loňský rok ještě student fotografické střední školy a milovník malby, se v roce 2018 přihlásil do talentové soutěže Van Graaf. Tam díky svým schopnostem porazil všechny přítomné, včetně studentů UMPRUM, aby vzápětí přiznal, že se naučil šít hlavně s pomocí knih, internetu a vlastní babičky. Nezapomíná zmiňovat ani přehlídku Petry Ptáčkové, která ho před čtyřmi lety inspirovala k tvorbě, již dnes produkuje.

Martin, který s oblibou pracuje s vlastní olejomalbou a unikátními materiály, se ve své první ucelené kolekci pro muže a ženy soustředí především na objemné šaty z pozoruhodných struktur, často doplněné o nabírané rukávy. 

K vidění jsou balonové sukně a transparentní materiály. Mnohé s jistotou uhranul světle modrými saténovými šaty, které prozářily zvolené prostory. Je to právě modrá barva, motiv leknínů a inspirace impresionismem, jež si během minulého roku získaly srdce poroty již zmíněné soutěže.

Boris Kráľ

To slovenský rodák, návrhář Boris Kráľ, netající se tím, že poměrně málo kreslí, tedy raději hned stříhá než skicuje, vsadil opětovně na svoji dokonalou představivost. Jeho propojená kolekce pro muže a ženy nesoucí jednoduché označení SS20 spojuje inspiraci 50. a 80. let, tedy oblíbených autorových epoch. Boris se pevně drží dalšího svého oblíbeného prvku - diorovské siluety New Look, kterou definuje velice úzký pas a široká ramena či širší boky.

Mladému návrháři se podařilo navodit skvělou atmosféru, kterou podtrhl čtrnácti pestrobarevnými modely doplněnými o výrazné prvky - všimněte si oblasti ramen, průstřihů, peří, těžkého sametu či houpajících se píšťalek kolem krku.

Tento krátký příběh nemohl snad ani končit jiným způsobem než takovým, jaký Boris zvolil. Na molo poslal modelku v rudých romantických šatech s nádherným dekoltem a nechal tak všechny přísedící, dokolébat se na vlnkách odvahy, energie a dramatických křivek.

foto kredit: archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram