Minimalismus je teď a tady, říká blogerka a autorka knihy Martina Bechyňová

Minimalismus je teď a tady, říká blogerka a autorka knihy Martina Bechyňová

Co vlastně znamená minimalismus a jak se k němu česká blogerka a autorka knihy se stejným názvem dostala? Móda.cz přináší rozhovor s Martinou Bechyňovou. 

Martina Bechyňová je především známá pod svým blogem TheBlondieVerse, kde její psaní začalo. V roce 2016 si sama vydala knihu s názvem Minimalismus, který koresponduje s jejím životním stylem. My si s ní popovídali o tom, co pro ni vlastně minimalismus znamená, jestli to není jen trend, který brzy vymizí a samozřejmě, jak to má s minimalismem v módě!

Minimalismus je v dnešní době velmi často skloňované slovo. Proč tomu tak podle Vás je?

Z mého pohledu je to proto, že stále víc a víc lidí touží po změně. Jen málokomu vyhovuje ten kolotoč starostí, složitých mezilidských vztahů, nenaplněných snů, stresů v práci a tíživých myšlenek, které nám nedávají spát. Většina z nás hledá cestu ven – a minimalismus jsou vlastně takové malé hladké oblázky, kterými si ji můžete krůček po krůčku vydláždit.

Co znamená minimalismus pro Vás? Co si pod tímto pojmem představíte?

Minimalismus je v mých očích o tom, žít čistě a upřímně. Překonávat strach a vystupovat z komfortní zóny. Umět říct ne a sbohem – a to nejenom věcem, ale i lidem. Méně si psát s přáteli a více se vídat. Někdy naopak vyžadovat samotu a necítit se kvůli tomu špatně. Být často offline. Jednou přemýšlet o souvislostech a jindy zase nepřemýšlet vůbec. Pozorovat. Cítit. Vnímat. Vypnout.

Ale úplně nejvíc pro mě minimalismus znamená prosté teď a tady. Když jdu po ulici, vnímám kvalitu vzduchu, teplotu, zpěv ptáků, projíždějící tramvaje, obličeje lidí, co mě míjejí, jejich oblečení. Někdy se zastavuji a obdivuji domy se všemi jejich detaily. Když maluji obraz, soustředím se na každý jeden tah štětcem. Když nakupuji potraviny, přemýšlím nad tím, jestli koupím levnější věc z velkovýroby anebo raději podpořím dražší lokální značku. Když si s někým povídám, neubíhám myšlenkami jinam a poslouchám. Bez žádných vnitřních soudů. Čas v takových chvílích neexistuje.

Nejde o to, abych jednala vždy a v každé situaci nejlépe, podporovala pouze „správné věci“ a nikdy se v ničem nepomýlila. To by asi ani nešlo vzhledem k tomu, že minimalismus je nekonečný proces, který kráčí životem společně s vámi. Jde o to, nezavrtávat se do minulosti ani nehloubat o tom, co teprve bude. Prostě jen být v té přítomnosti a vědět, co právě dělám a proč to dělám zrovna takhle.

Domníváte se, že člověk může být minimalista ve všech životních ohledech?

Určitě. I když si to spousta lidí nechce připustit, jsme pány svého života a záleží jen a jen na nás, jak se vnitřně naladíme či nastavíme. Říká se, že pokud si chceme osvojit něco nového, stačí to udělat 21krát po sobě a mozek si to zafixuje jako rutinu. Pokud se tedy naučíte dělat pravidelné čistky ve věcech, v lidech, ve vztazích, ve stránkách, které sledujete, v nákupech, do měsíce to zakotví hluboko ve vás a ve všem, co děláte.

Také minimalistická móda získává stále větší popularitu - zastáváte spíše minimalismus v provedení oblečení nebo v jeho kvantitě?

Já úplně nejraději nosím jednoduché, snadno kombinovatelné věci, přičemž se snažím jejich kvantitu neustále snižovat. Když jsem bydlela sama, v mém bytě byla obrovská vestavěná skříň. A když říkám obrovská, myslím opravdu neuvěřitelně velká - měla několik metrů na šířku a přes tři metry na výšku. Nechápu jak, ale dokázala jsem jí celou zaplnit tak, až praskala ve švech, a stejně jsem po většinu času „neměla co na sebe“. Od té doby dělám pravidelně čistky šatníku a teď jsem se dostala téměř na to optimální minimum. Úplně jej dosáhnu asi až ve chvíli, kdy si s přítelem zabalíme jen pár věcí do batůžku a vyrazíme objevovat svět v naší obytné dodávce.

Držíte se tedy toho, že nakupujete jen kvalitní a univerzální oblečení, boty a doplňky?

Kdybych řekla, že ano, tak bych určitě lhala. Pořád jsem žena, takže mi to občas ujede. (usmívá se) Ale nákupní horečky se mi už dlouhou dobu vyhýbají, spíš se potýkám s tím, že sháním jednu konkrétní věc (například minimalistickou černou kabelku) a shodou náhod jí najdu až ve výloze s fast fashion. Tyhle věci si nevyčítám, protože vím, že jsou hodně ojedinělé. Jinak ve velké většině podporuji hlavně lokální a fair trade značky a spousta mého oblečení je z druhé ruky. Mé nejoblíbenější levisky jsou třeba po tátovi.

Minimalismus se jmenuje Vaše kniha - kde se vzal nápad psát ze všech možných témat právě o něm?

V době, kdy jsem začala Minimalismus psát, jsem ani pořádně nevěděla, co všechno to slovo obsahuje. Žila jsem tak, to ano, ale neměla jsem načtenou jedinou knihu nebo článek na tohle téma. Potřebovala jsem se vypsat ze svých ne úplně veselých životních zkušeností a vysvětlit sama sobě i čtenářům, co se dělo dlouhé roky v pozadí. Seděla jsem ve svém starém pokojíčku na návštěvě u rodičů, otevřela jsem laptop a začala psát knihu. Prostě jen tak, protože jsem to v tu chvíli chtěla. A první slovo bylo právě minimalismus. Pod ním velký černý puntík. Ten jsme nechali na zadní straně knihy, má pro mě velkou symboliku.

Myslíte si, že má minimalismus potenciál vžít se do životů lidí na dlouhou dobu nebo se jedná jen o typ trendu, který brzo odezní?

Z mého pohledu se styl života nedá předstírat, takže jestli minimalismus vymizí, zmizí jen jako slovo. Dnešní uspěchaná doba na nás klade obrovské nároky a to se podle mě nezmění, dokud se nezměníme od základů my sami. Každý jeden z nás. Cítí to čím dál více lidí a asi i proto tolik lidí hledá záchranné lano. Dneska se mu říká minimalismus, příště to může být něco jiného. Ale v základu jsou všechny takové pozitivní životní styly a smýšlení provázané a jak už v sobě některý z nich máte, můžete až do konce života měnit sami sebe (a svět okolo vás) k lepšímu.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram