Móda nám plní sny, tvrdí majitelky butiku Ral Style

Móda nám plní sny, tvrdí majitelky butiku Ral Style

Lucie Mihalová a Renata Kopnická jsou sestry, které se nebály začít společně podnikat a otevřely si butik s módou v jižních Čechách. My jsme se rozhodli je vyzpovídat.  

Líbí se nám, že svou poctivou prací a láskou k módě dokázaly uspět i v ne zcela ideálních podmínkách. Lucie a Renata jsou rodačky ze Strakonic. Toto město dobře znají a mají i představu o potřebách místních žen. Jejich první obchod tedy spatřil světlo světa právě zde. Místo s počtem obyvatel čítajícím necelých třicet tisíc a v podstatě bez možnosti zakoupení stylového oblečení, se pro ně stalo výzvou. A to, že se jí postavily čelem, dokazuje jejich vzkvétající butik a příprava openingů několika další poboček po celé ČR.

Móda nám plní sny

 

Lucie, Renato, jak se zrodil nápad otevřít si váš vlastní obchod s módou? 

Lucka: Bylo to spontánní. Jednoho dne při rodinném obědě jsme se bavily o životě, o tom, co by každá z nás ráda dělala (mně zrovna končila mateřská dovolená a Renča také přemýšlela o změně zaměstnání) a napadlo nás... co zkusit podnikání společně? A protože nás od malička móda hodně baví, otevření vlastního butiku byla jasná volba.

Být svou vlastní paní a celé dny se zabývat krásnými šaty, to zní jako sen téměř pro každou ženu. Ne každá ho však zrealizuje, protože za takovým projektem stojí i spousta těžkostí a chce to pevnou vůli a odhodlání. Musely jste i vy překonávat nějaké problémy?

Lucie: Být svou vlastní paní je super a jsme za to opravdu moc šťastné, protože obě máme rodinu, dvě malé děti a jak každá maminka ví, skloubit práci a rodinu dohromady není vždy jednoduché. 
Renata: Problémy překonáváme dnes a denně. Učíme se na sobě pracovat, zdokonalovat se a povzbuzujeme jedna druhou k lepším pracovním výkonům. Nic z toho bychom nedokázaly bez podpory našich manželů a rodičů, kteří nám věří v tom, co děláme. Ano, prožíváme svůj sen, protože to, co jsme si vysnily, se nám plní.

 

Neměly jste obavy ze společného podnikání? Přece jen co člověk, to názor a najít společnou řeč může být někdy složité i v rodině.

Lucie: Obavy ze společného podnikání žádné nebyly, protože se známe a stoprocentně si důvěřujeme. Ale dohady? Ty jsou na denním pořádku. Bez těch by to u nás ani nešlo, protože... co se škádlívá, rádo se mívá a u nás to platí dvojnásob.
Renata: Má to však i své výhody. Každá máme jiný vkus a trochu jiný pohled na módu. Ve finále se vlastně skvěle doplňujeme.

Víme, že jste obě rodačky ze Strakonic a také, že jste velice stylové dámy. Jaká jsou ale vaše původní povolání? Souvisejí s módou?

Obě: Stylové dámy? Teď jsi nás pobavila. Móda nás opravdu baví, ale že bychom byly zase až tak stylové, to si nepřijdeme.
Lucka: Renča, co se týká studijního zaměření, byla našemu podnikání o něco blíž. Studovala střední integrovanou školu obchodní v Českých Budějovicích a já jsem vyučená kadeřnice a absolvovala jsem také vizážistické kurzy. Je pravda, že mé původní povolání díky své kreativitě s módou vlastně hodně souvisí.  

Jaký typ módy prodáváte? A co všechno si u vás můžou zákaznice pořídit? Je to jen oblečení nebo i doplňky?

Renata: Vyzkoušely jsme spoustu značek, ale nakonec nás nejvíce oslovila módní značka Top Secret, do které jsme se doslova zamilovaly. Tato značka nabízí dámskou ale i pánskou kolekci a také doplňky. Můžete se u nás obléci doslova od hlavy až k patě. Stylově bychom ji charakterizovaly jako sportovně-elegantní. Oblečení značky Top Secret je originální, kvalitní a co je velice sympatické, cenově stále velmi přijatelné. Líbí se nám také, že jednotlivé kousky oblečení z celé kolekce jdou vzájemně skvěle kombinovat. Kolekce jsou rozděleny do dvou linií - Casual a City.

V čem tkví kouzlo vašeho úspěchu? Věnujete klientkám nějakou speciální péči? Vím, že jste pro ně nedávno připravily módní přehlídku přímo v obchodním centru, kde sídlíte a pravidelně je odměňujete za věrnost různými dárečky.

Lucie: Módní přehlídka měla velký úspěch, což nás nadchlo a rády bychom z toho udělaly tradici. Svých zákazníků si velice vážíme a rády je hýčkáme. Jejich přízeň odměňujeme různými dárečky v podobě náramků, dárkových poukazů a snažíme se vymýšlet i různé akce a soutěže. Jsme si vědomy toho, že bez spokojených zákazníků by to nešlo.

A nemohu se nezeptat na vaše plány do budoucna. Zaslechla jsem, že budete expandovat do dalších měst. Co vás čeká v nejbližší době?

Lucie: Velkým cílem je rozšíření našich butiků do dalších měst. V současné době již máme za sebou spoustu prohlídek, ale jak se říká, nic se nemá uspěchat. Obě věříme, že na nás ty pravé prostory čekají. Musíme prostě cítit, že je to to pravé.
Renata: A čím vás chceme překvapit? Chystáme rekonstrukci našeho strakonického butiku a zároveň ho rozšířit o již zmiňovanou pánskou modu.

Obě: Určitě bychom rády poděkovaly všem, kteří s námi spolupracují a našim milým zákazníkům.

RaL Style

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram