Modelka Tereza Hudáková: Lidé neví, co práce modelky obnáší

Modelka Tereza Hudáková: Lidé neví, co práce modelky obnáší

Tereza Hudáková, držitelka korunek Miss léta 2015, Miss Špindl 2017, Miss free1 2015 a Top model of the year 2016, tvář známých kampaní a velmi úspěšná mladá modelka. 

Před pár dny jsi byla porotkyní na soutěži Top Model of The Year, jaké jsou tvé pocity z opačné strany porotce a ne soutěžící?

Je to pro mě strašně těžké, většinou porotcování odmítám. Vím, jak strašně těžké je zapomenout, že na vás kouká spousta lidí, která má za úkol najít vaše nedostatky. Navíc většinu soutěžících znám, jsou to kamarádky, které se mnou už v nějaké přehlídce byly nebo se známe z focení či přehlídek. Jenže na tohle prostě musíte zapomenout, hodnocení musí být spravedlivé. Někdy to na mě soutěžící zkouší – přidávají si mě do přátel, zvou mě na kafe, osrdíčkují všechny fotky… Ale na mě tohle neplatí a většina holek to brzy zjistí, takže zase následuje odebrání z přátel a sem tam i nějaká pomluva.

Od kolika let se věnuješ modelingu a jak ses k němu dostala?

Byla to velká náhoda. Když mi bylo asi 14 let, v jednom nákupním centru právě probíhal casting na ELITE MODEL LOOK. Byla jsem tam zrovna se sestrou nakupovat a všimla si mě sama Simona Krainová, která mě přemluvila, abych si vyplnila dotazník a nechala se vyfotit. A tehdy to tak nějak pomalu začalo.

Jak by ses popsala několika slovy?

Špatně obutý dobrodruh, který nechápe dnešní dobu.

Máš teď v plánu nějaké zajímavé projekty, popřípadě, na který se těšíš nejvíc?

Přiznám, se že můj kalendář teď z velké části zabírají jen přehlídky, kterým jsem se ještě před pár měsíci dost bránila. Já radši fotím, ale přehlídky mě dostávají k zajímavým lidem. V neposlední řadě mě čeká natáčení spotu pro dekorativní kosmetiku a v řešení je také focení pro Victoria's Secret ČR.

Co podle tebe musí modelka splňovat?

To je strašně individuální, v první řadě musí být spolehlivá a podle mě by měla mít svou hlavu. Pokud denně projdete několika castingy, je celkem možné, že na jednom vám budou tvrdit, že jste moc tlustá, na druhém budou chtít změnit barvu vlasů a na třetím hned ve dveřích řeknou: „Děkujeme, další.“ Pokud to nemáte v hlavě urovnané, časem vás to zničí.

Máš za sebou velkou řadu úspěšných projektů, co ale považuješ za svůj největší úspěch?

Před pár lety mě oslovila jedna světová agentura, která zastupovala hvězdy, jako je Kate Moss, Cara Delevingne a další. Tehdy jsem si říkala, že sny se mohou splnit opravdu každému, ale tohle můj sen nebyl.

Na základě čeho si vybíráš projekty, kterých se zúčastníš?

Ačkoliv to teď bude znít dost nepokorně, já vím, že bych mohla být ve světě zřejmě velmi úspěšná, ale o tenhle život nestojím. Mám to v hlavě nastavené trochu jinak. I přesto, že posledních pár měsíců je modeling můj jediný chlebodárce, pořád si vybírám projekty, které se mi líbí nebo mám pocit, že mi něco dají, nebo mě posunou dál. Nikdy jsem si práci nevybírala podle peněz, ono je v tomhle světě někdy dost lehké přijít k velkým penězům, záleží jen na tom, kde podle vás začíná a končí svět modelingu.

Co tě na práci modelky nejvíc štve, a co si naopak nejvíce užíváš?

Štve mě, že lidé mimo obor vůbec neví, co tahle práce obnáší. Tahle práce nebyla nikdy lehká, každému focení i přehlídce předchází nespočet castingů, fittingů a doba, kdy se tím daly vydělat velké peníze je taky pryč. Modelka je každá druhá holka a pokud máte problém s tím, fotit např. „titulku za pár stovek“, bude vám vždycky připomenuto, že se najdou i holky, co to nafotí zadarmo a ještě budou rády. Naopak nejvíc si tedy užívám, když slyším, jak jsou na mě rodina a přátelé pyšní.

Z tvého Instagramu víme, že jsi velký světoběžník. Kde se ti líbilo nejvíce?

Moje oblíbená země byla vždycky Itálie, ale po poslední návštěvě Asie už si tím nejsem natolik jistá. Takže v brzké době plánuji navštívit na delší dobu obě tyto destinace, třeba se pak rozhodnu, kde se mi líbí víc.

Plánuješ v blízké době nějaký další výjezd do zahraničí?

Jak už jsem zmínila, další moje cesta bude směřovat do Itálie, chtěla bych se tam víc porozhlédnout, navštívit místa, která jsem ještě neviděla, ochutnat jídlo, které jsem ještě nejedla, pro tohle já žiju.

Rozloučila bych se jednoduchou otázkou. Kdyby Tereza Hudáková nebyla modelkou, co by dělala?

Na tuhle otázku bohužel neznám přesnou odpověď. Řekla bych, že umím dobře vařit, ale na šéfkuchařku to asi není :D. Pořád doufám, že svět mi ještě otevře oči, nějaký čas se chystám žít jako digitální nomád, tak snad se to podaří.

Foto: archiv Terezy Hudákové

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram