Módní návrhářka Jana Minaříková

Módní návrhářka Jana Minaříková

Vítězka souteže ArFashion designer 2013 obléká ženy do zdravých materiálů. Návrhářka práve připravuje oděvní kolekci inspirovanou poštovními známkami, kterou představí v září na přehlídce přímo v ulicích Prahy, v rámci festivalu mladé módy Arcolor 2014

Představení návrhářky

Jana již od mala věděla, že se chce v dospělosti věnovat nějakému výtvarnému oboru. Malování a kreslení postupně vystřídala chuť dělat něco pro lidi s ukotvením v reálném světě. Rozhodujícím podnětem pro přechod od volného umění k módní tvorbě byla především láska k látce jako materiálu. Dodnes se Jana nechává při návrhu volně inspirovat látkou.
První podoba modelu vzniká pod jejíma rukama z velké části volným aranžováním na krejčovské panně a hrou s materiálem. Po tomto kreativním přístupu nastává přenesení idey do reálného střihu. Což, jak sama Jana říká, bývá často velmi náročné. Aby bylo možné model šít ve více kusech, musí návrhářka vytvořit nápad znovu ve střihu tak, aby výsledek nepozbyl původní lehkost a odpovídal původní představě. Jana doplňuje, že někdy to znamená i několik ušití jednoho oděvu dokud výsledek není dokonalý. Zkrátka Jana co si vytyčí, toho bez jakékoliv úlevy docílí.

Návrhářka se ve své tvorbě také řídí pravidlem, že oděv musí být zajímavý v každé rovině, od pohledu z dálky, při bližším pozorování, až po pocit nositele. Důležité pro pocit majitele je podle ní i detail, o kterém okolí třeba ani neví. Můžete se tedy těšit nejen na dokonalé zpracování, kvalitní materiál ale často i na určitý specifický prvek o kterém víte jen vy a návrhařka. Jana je schopna vytvořit oděv cenově dostupný a zároveň mu dodat cosi velmi osobního a individuálního.

Jana Minaříková o Arcoloru

O festivalu mladé módy Arcolor a soutěži ArFashion designer se tato talentovaná návrhářka dozvěděla od bývalých spolužaček z Technické univerzity v Liberci, kde studovala na katedře Textilního a oděvního návrhářství. Zaujal jí především koncept přehlídky v ulicích, který dle svých slov, považuje za velmi zajímavý způsob jak přiblížit módu široké populaci. Na její přehlídku v ulicích se můžete těšit v rámci festivalu Arcolor 2014, kolekce která se zde představí je již ve fázi vzniku.

Na co se můžete těšit na přehlídce v ulicích Prahy v rámci fetistivalu mladé módy Arcolor?

Kolekci opět doplní krásný příběh, který autorka nikdy neopomene. Základním inspiračním zdrojem kolekce jsou poštovní známky a jejich sběratelství. Tento nápad autorka začala zpracovávat v souvislosti s velkou sbírkou známek jejího dědy. Konkrétními prvky, které autorku inspirují, jsou jemné rytiny, barevnost, vroubkovaný okraj, vzor, nebo třeba rytmus sběratelského bločku. Dalším prvkem, který ji zaujal je skutečnost, že vadná známka je cennější, než známka bez tiskových vad. Autorka tedy přemýšlí o záměrném zakomponování jedinečných drobných vad do oděvu. Vada na první pohled nebude znatelná, stejně jako u známek a nositel o tomto tajemství bude vědět sám. Rozhodně se můžete těšit na dokonale promyšlený nápad.

MÓDNÍ NÁVRHÁŘKA, KTERÁ VÁS OBLÉKNE DO ZDRAVÝCH MATERIÁLŮ

Oblečení, které nosíme, nemusí být vždy zdraví prospěšné a jeho praním můžeme znečišťovat životní prostředí. A to ani nemluvíme o tom, v jakých pracovních podmínkách vzniká.
Jana se k této problematice postavila čelem a můžete si být jisti, že přesně ví odkud pochází každá látka, ze které oděvy tvoří. Dokonce není líná podstoupit malé pátrání pro zjištění, zda materiál opravdu odpovídá tomu, co výrobce deklaruje.
Tento přístup je třeba ocenit a nepřehlížet. Jak sama Jana říká: „Doufám, že se i v módě prosadí trend životního stylu: hledat větší kvalitu a zajímat se o to z čeho co je a odkud to pochází. Zatím zasáhl především potraviny a doufám že se brzy přenese do módy. Myslím že je velká šance. Když už se o kvalita veřejnost začala zajímat v jednom oboru, tak myslím že začne i v dalších.“

Návrhářka si je vědoma, že i italská značka může mít výrobu Číně, nebo jen látku vyrobenou v Číně dotvoří v Itálii potisky. Jana si všechny tyto aspekty u výrobců zjišťuje a nakupuje jen látky stoprocentně vyrobené v Evropě. U ní si zákaznice zkrátka může být jista, že látky jsou barvené dle evropských norem, ekologicky zpracované a vyrobili je lidé za rozumných pracovních podmínek. Sama designerka říká, že člověk někdy nemůže věřit ani složení materiálu popsaného na cedulkách oděvů, načež dodává i několik svých osobních zkušeností. Proto chce svým zákaznicím v tomto směru ulevit v pátrání po pravdě.

Přestože používá velmi kvalitní materiály, je schopna nabízet své nadčasové kolekce za dostupné ceny. Jana navíc své modely sama nosí a testuje jejich pohodlnost, zatím nemusela ani jeden ze svých kousků z šatníku vyřadit, dokazuje tím, že oděvy se jen tak neobnosí.

CO PRÁVĚ CHYSTÁ MÓDNÍ NÁVRHÁŘKA JANA MINAŘÍKOVÁ?

Nejnovější kolekce Jany Minaříkové na jaro/léto 2014, která byla představena v rámci Prague fashion weekendu nese název „Ráno s tebou“. Kolekce je inspirována ranním probuzením vedle muže a je syntézou mezi dámským nočním a spodním prádlem a pánskou módou. Situaci, kterou se návrhářku inspirovala sama popisuje takto: „Ona se ráno probudí dřív. Prochází bytem a nachází jednotlivé kusy jeho oblečení. Má výbornou náladu, hraje si. Zkouší si, jak jí pánské kousky sluší a jak se v nich cítí. Jsou jí trochu větší, a tak si sako přepásá, vyhrne rukávy u košile a vestu si zkusí obléci zadním dílem dopředu. Z mužského oblečení se tak rychle stává velmi ženské.“ Janě vymýšlení příběhů ke kolekci pomáhá k dosažení uceleného dojmu. Tento velmi promyšlený přístup a osobní vklad, který tím autorka do kolekce vkládá posouvá její uměleckou hodnotu velmi vysoko.

Jana Minaříková je skutečná profesionálka, která cílevědomě tvoří velmi kvalitní, výtvarně hodnotné a do detailu promyšlené oděvy.

 

zdroj: Jana Minaříková, foto: David Severin, archiv Jany Minaříkové

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram