Na cestě ku zdraví s kysanými výrobky

Na cestě ku zdraví s kysanými výrobky

Lidstvo již dlouhá léta hledá bájný elixír mládí, ale ne a ne jej objevit. Bohužel tato zázračná látka neexistuje, ale existují potraviny, které dokážou stárnutí našeho organizmu přinejmenším oddálit. 

Kdo z nás by si nepřál zůstat stále mladý a fit? Abychom si naše mládí udrželi co nejdéle, je třeba se podívat na to, co je pro lidské zdraví nezbytné a čím je vlastně stárnutí člověka způsobeno.

Jakýmsi středobodem našeho těla je trávicí soustava a právě efektivní fungování střevní mikroflóry je pro zdraví nezbytné. Potvrdil to již začátkem minulého století nositel Nobelovy ceny za výzkum imunitního systému, ruský lékař Ilja Mečnikov. Tvrdil, že stárnutí je způsobeno otravou střevní mikroflóry a že funkční zbraní proti této otravě jsou jogurty s obsahem bakterií zvyšujících střevní kysání.

My na takovéto zakysané mléčné výrobky jako je podmáslí, kefír či jogurt v naší hektické době často zapomínáme, což je velká škoda. Jsou pro naše zdraví velmi důležité, udržují naše zažívání v rovnováze, napomáhají k tvorbě zdravé střevní mikroflóry, lepšímu vstřebávání všech látek a vitamínů z potravy, především vápníku z mléčných výrobků. Kysané výrobky mají také preventivní účinek a významný vliv na podporu obranyschopnosti organismu. Navíc obsahují aminokyselinu tryptofan, která přispívá k normální funkci nervových přenosů (vytváří serotonin – „hormon štěstí“) a jejich pravidelná konzumace blahodárně působí i na stav naší pokožky.

Jaké základní zakysané mléčné výrobky nám nabízí nepřeberná nabídka potravin?

Zakysané mléko, zákys, kyška
Mléčné výrobky zakysané smetanovou kulturou mají probiotické účinky. Pozitivně působí na střevní mikroflóru a zvyšují obranyschopnost organismu. Jsou jemně nakyslé.

Acidofilní mléko
Obsahuje kulturu mléčných bakterií Lactobacillus acidophilus, které výrazně ovlivňují pozitivní složení střevní mikroflóry a dodává organismu kromě dalších látek především vitamin B12. Acidofilní mléko je typické svou výraznější kyselostí.

Kefír
Kefír obsahuje kromě mléčných bakterií také kvasinky. Ty v našem těle vytváří vitamin B. Má pikantní a lehce nahořklou chuť.

Kefírové mléko
Má na rozdíl od kefíru o polovinu méně kvasinek. Nízkotučné kefírové mléko obsahuje bifidogenní mikroorganismy příznivě působící na celý lidský organismus.

Jogurtové mléko
I jogurtové mléko dnes ve většině případech obsahuje množství živých kultur mléčných bakterií, zejména zdraví prospěšné jogurtové kultury Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus. Jogurtová mléka a celou řadu jiných zakysaných výrobků seženete v ochucených variantách.

Podmáslí
V porovnání s mlékem má podmáslí nižší podíl sušiny a vyšší podíl lecitinu a jeho výhodou je i nízký obsah tuku, proto je také ctěným pomocníkem při nejrůznějších dietách. Má mírně nakyslou chuť.

Naše mládí tkví především ve zdravém těle, proto nezapomínejte na zakysané mléčné výrobky a vápník, který obsahují. Je důležitý nejen v dětství, ale i v dospělosti a to k uchování kostní hmoty, udržení normální stavby zubů, správné stažlivosti svalů, optimální funkci srdečního svalu a k normální srážlivosti krve.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram