Nadační fond Lucie – účinná pomoc dětem i dospělým

Nadační fond Lucie – účinná pomoc dětem i dospělým

Nadační fond Lucie ve prospěch dětí a dospělých postižených vadami močového ústrojí pomáhá potřebným již více než 20 let.

Cílem Nadačního fondu Lucie je podpora projektu včasné diagnostiky a léčby urologických onemocnění v dětském i dospělém věku, zajištění nejmodernějších přístrojů a pomůcek nezbytných pro špičkovou péči i vytvoření podmínek pro dosažení vysoké erudice lékařů i středního zdravotnického personálu.

Nadační fond Lucie
    -   Nadační fond byl založen v roce 1991 doc. MUDr. Radko Petříkem, CSC., a doc. MUDr. Janem Dvořáčkem, DrSc.
    -   Sídlem fondu je Urologická klinika VFN a 1. LF UK (Ke Karlovu 6, Praha 2
    -   IČ: 26182050, Nadační rejstřík vedený Městským soudem v Praze, oddíl N, vložka 337.
    -   Číslo účtu: 0013582329/0800
Charakteristika a aktivity Nadačního fondu Lucie
    -   Nadační fond pracuje s minimální režií.
    -   Zisk v letech 2000 – 2009 činil 14 miliónů Kč.
    -   Poslední velký dar posloužil k zakoupení sofistikovaného operačního stolu.
    -   Majetkem fondu jsou jen získaná finanční aktiva, za která je ihned podle potřeby kliniky nakupována nejmodernější zdravotnická technika.
    -   Nikdo z členů nadačního fondu není honorován.
Kdo stojí za jménem Nadačního fondu Lucie?
Lucie se narodila s vrozenou vadou páteře, těsně po narození podstoupila tři operace. Při té třetí se poškodilo nervové zásobení močového měchýře. Vylučování moče fungovalo nespolehlivě, moč se vracela z ledvin zpátky do krevního oběhu a Lucie byla ohrožena na životě v důsledku otravy močí. Po mnoha útrapách se jí ujala právě nově vznikající Urologická klinika v Praze na Karlově, kde podstoupila další čtyři operace. Spoustu času i nadále strávila Lucie v Praze na klinice, protože trpěla vracejícími se záněty močových cest. Pomocí plastik močového ústrojí se podařilo zmírnit její potíže na minimum, ochránit ledviny od dalšího poškozování a zabránit nechtěnému úniku moče. Jen fakt, že Lucie musí dodržovat jistá pravidla v podobě diety, omezené konzumace alkoholu a omezených sportovních aktivit jí připomíná, že mohla dopadnout nesrovnatelně hůře. Bez této pomoci by byla v plném invalidním důchodu a pravděpodobně umístěna v některém sociálním ústavu.
  Díky nemoci se stala velice vytrvalou, trpělivou a cílevědomou dívkou, což se projevilo zejména při studiu. Vystudovala vysokou školu a narodily se jí dvě zdravé děti.

 

Zdroj: PROTEXT

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram