NASA odhalila nový vesmírný oblek pro první ženu na Měsíci

NASA odhalila nový vesmírný oblek pro první ženu na Měsíci

Minulý týden odhalil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku dva nové prototypy kosmických obleků. Tyto obleky nejsou unikátní pouze svou jedinečnou technologií a velikostní flexibilitou, ale také svým účelem. Obleky totiž bude v rámci programu Artemis užívat první žena na Měsíci.

První žena na Měsíci

Program Artemis, který NASA plánuje realizovat v roce 2024, je jedinečným programem na světě. Na povrch naší největší oběžnice, tedy Měsíce, má totiž dopravit první kosmonautku - ženu. Pro tuto příležitost vyvinula NASA nové obleky, a to ve dvou prototypech. Jeden je určený pro pohyb na povrchu Měsíce a druhý pro přesouvání v rámci mezinárodní vesmírné stanice ISS na oběžné dráze a pro návrat kosmonauta na Zem. Obleky představil v centrále NASA minulý týden ředitel Jim Bridenstine. Modely pro tuto příležitost se stali spolutvůrci obleků inženýrka Kristine Davis a inženýr a vedoucí projektu Dustin Gohmert.

" V roce 2024 letíme na Měsíc, a chceme, aby to všechno probíhalo udržitelně. Náš dlouhodobý cíl je let na Mars, a z toho důvodu potřebujeme použít Měsíc jako testovací terén," řekl na tiskové konferenci ředitel NASA Jim Bridenstine.

Podmínky na Měsíci a technologie

První oblek, který na konferenci představila právě odbornice na vesmírné obleky Kristine Davisová, má název Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) a je laděn do amerických barev - červené, modré a bílé, které jsou také typickými barvami loga Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku. Je uzpůsobený nejen podmínkám na povrchu celého Měsíce, ale technologie dokonce detailně zpracovala i přizpůsobení obleku podmínkám jižního pólu Měsíce, kde by měla raketa v rámci programu Artemis přistát. Druhý oblek je v barvě oranžové a nese název, který vlastně vypovídá o jeho hlavním účelu - Orion Crew Survival System. Oblek by měl tedy umožnit posádce přežití a pohyb na oběžné dráze. Ať už se bude jednat o pohyb kolem vesmírné stanice ISS na oběžné dráze nebo pohyb vně vesmírného plavidla v otevřeném prostoru. Je také uzpůsoben pro přežití posádky při návratu na Zem. 

NASA má větší ambice

Právě kvůli dlouhodobému cíli americké vesmírné agentury dopravit prvního člověka na Mars jsou i obleky unikátně přizpůsobeny podmínkám této dnes již detailně prozkoumané blízké planety. Měsíc je tak pro tým NASA odrazovým můstkem k ambicióznějšímu cíli. Ředitel NASA dokonce nevyloučil možnost, že právě žena by mohla být prvním člověkem na Marsu. Cesta k tomuto snu je ale ještě v daleké budoucnosti, a tak nesmí selhat právě příprava. Proto se vědci snažili obleky přizpůsobit pro maximální pohodlí posádky. xEMU je například unikátní svou velikostí a pohybovou variabilitou. Jeho design se může přizpůsobit mnoha různým velikostem, a tak je vlastně každý model ušitý na míru, ačkoli technologie i techniky zůstávají stejné. NASA se s problémy s velikostmi svých obleků potýká dlouhodobě. Na začátku tohoto roku například chtěla zorganizovat čistě ženský let na ISS. Americká agentura však s hrůzou zjistila, že nemá dostatek proporčně pasujících obleků, a tak byla celá akce zrušena. To se s novými obleky stát již nemůže. Oblek xEMU získal taky unikátní techniku výroby pro kalhotovou část obleku. Aktuální obleky NASA používané na ISS totiž nejsou uzpůsobené pro chůzi, ohýbání a otřesy při působení gravitačního pole, jelikož s ním na oběžné dráze vlastně ani nepočítají. Je to k neuvěření, ale od roku 1972, kdy na Měsíc přistála posádka Apolla, nikdo na tomto povrchu nechodil a xEMU tak bude druhým oblekem NASA na povrchu Měsíce. Navíc bude mít xEMU vrstvu z technologie oxidu uhličitého, který umožňuje kosmonautovi strávit na povrchu Měsíce o hodinu navíc. K uskutečnění letu v rámci programu Artemis zbývá ještě dlouhých 5 let a obleky jsou tak velkým krokem k tomu, aby na Měsíci stanula první žena.

nasa.gov; space.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram