Naučte se zdravě snídat!

Naučte se zdravě snídat!

Jste během rána zpomalení, nepříjemní a bez energie? Že jste nesnídali, protože jste nestíhali? Výmluvu nestíhání nebereme, rozhodně vaše tělo ne. Začněte pravidelně snídat a vaše tělo vám poděkuje.

Každé ráno tak trochu závodíme s časem, přimějte se ale k tomu, abyste si vždy udělali 20 minut na snídani. Na zdravou snídani! A uvidíte, že budete během dne méně unavení a více produktivní. Zdravá snídaně je, jak se říká „základem dne“ a kde jinde se na pestrobarevné snídaně inspirovat než na instagramu.

My jsme se inspirovali a přichystali jsme pro vás pět zdravých snídaní, které zvládne každý!

Vaječná omeleta

Co budete potřebovat:
3 vajíčka (ve volném výběhu značka ideál)
1 jarní cibulka
½ červené papriky
Sýr
Bylinky dle libosti (rozmarýn, tymián)
Himalájskou sůl, pepř
Řepkový olej za studena lisovaný

Všechny ingredience si připravíme do mističky a smícháme dohromady. Na pánvi si necháme rozehřát olej a poté na ni směs vylijeme. Opékáme pár minut z každé strany a omeletka je na světě!

Tip: K omeletě si můžete připravit nakrájenou zeleninu – avokádo, papriku, okurku nebo rajče.

     Proč snídat vajíčka?  

Vejce je bohatým zdrojem vitamínu D, který vstřebává vápník prospěšný na kostru člověka. Navíc posiluje imunitu. Vejce je nejen zdrojem vitamínů, ale také bílkovin a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

 

Pohanková kaše

Ingredience:
Lámaná pohanka
Horká voda nebo mléko
1 lžička medu
1 lžička skořice
Ovoce, oříšky, kokos na ozdobení

4 – 6 polévkových lžic dáme do mističky a nalijeme přiměřeně horké vody či mléka. Necháme 3 minuty odstát. Přidáme med a skořici. Kaši si můžete dozdobit různými semínky, oříšky, kokosem nebo ovocem.

 

 K čemu je prospěšná pohanka?

Příznivě působí na cévy, snižuje riziko trombózy, pomáhá ke správné funkci trávicího systému a obsahuje vlákninu, vitamíny a minerální látky.

 

Avokádový toast

Na avokádovou pomazánku potřebujete:
1 zralé avokádo
2 celozrnné toasty
Citron
Himalájskou sůl, pepř
Vařené vejce a granátové jablíčko na ozdobení

 

Zralé avokádo vydlabeme do mističky, přidáme sůl, pepř a pokapeme citronem, aby nám avokádo nezčernalo. Vše důkladně rozmícháme. Mezitím si opečeme toasty a poté namažeme hotovou pomazánkou. Toasty můžeme dozdobit plátky vařeného vajíčka, granátovým jablíčkem, fíky nebo rajčátky. Kreativitě se meze nekladou. Dobrou chuť!

  Proč zrovna avokádo?

Tento zelený antioxidant obsahuje velký podíl draslíku, vlákniny a pyšní se vysokou nutriční hodnotou... A k tomu výborně chutná!

 

Banánové lívanečky

Budete potřebovat:
3 banány
3 vejce
2-3 vrchovaté lžíce ovesných vloček
2 lžíce strouhaného kokosu
Kokosový olej
Ovoce a bílý jogurt na dozdobení

 

Banány, vejce, vločky a kokos rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké hmoty. Lívanečky opékáme na ploché pánvi, ideálně na palačinkovači na nižším plameni. Hotové lívanečky můžeme posypat oříšky, ovocem nebo omáčkou z bílého jogurtu a horkého ovoce.

Za inspiraci vděčíme food blogerce Smooth & Cooking.

 Proč banány?

Banány zkrátka patří k těm nejléčivějším plodům vůbec.

Chia puding

Připravte si:
3 lžíce Chia semínek
200 ml mléka (může být bezlaktózové či sójové)
Lžičku medu
Ovoce, oříšky na ozdobení

Do mléka přidejte Chia semínka s medem, přelijte směs do sklenice a nechte 15 minut odležet v lednici. Poté směs promíchejte a nechte Chia semínka nabobtnat přes noc. Ráno si už jen puding dozdobte dle chuti – horkým či čerstvým ovocem, bílým jogurtem, oříšky... Nebo vším dohromady!

Chia semínka pomáhají od psychického vypětí, přispívá k vnitřní hydrataci těla, mají protizánětlivé účinky a jsou zdrojem Omega – 3 mastných kyselin a vlákniny.

 

… tak co si dáte zítra k snídani?

 

Zdroj: instagram @zanetapodlahova; pinterest.com

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram