Negativní emoce se prolínají kolekcí Vetements pro jaro 2019

Negativní emoce se prolínají kolekcí Vetements pro jaro 2019

Francouzská značka Vetements v čele s gruzijským návrhářem Demna Gvasalia, představila zneklidňující příběh a hrůzné vzpomínky ve své nové kolekci.  

Bolestná minulost byla inspirací

Značka Vetements si nebere ve svých vizích žádné servítky. Tvoří oblečení, které je pragmatické a bez cenzury. Je prostě dramatické a určené promladou generaci, která chce jasně sdělit, co si myslí. V kolekci na jaro 2019 se mísí traumatické dětství s bolestnými emocemi po prožité občanské válce v Gruzii na počátku 90.let. Sám návrhář vyrůstal se svou rodinou v problematické části země ahrůzné činy viděl každý den.  Nebylo pro něj lehké otevřít svou uzamčenou knihu vzpomínek, ale cítil, že nyní je ten správný čas postavit se negativním prožitkům čelem. 

  

Veřejnost místo modelek

Na mole se pravidelně střídaly modelky s modely z řad veřejnosti. Každý model v sobě nese otisk návrhářovy vzpomínkyna to, jak se v době občanské války oblékaly ženy i muži. Nejděsivější pohled byl pravděpodobně na zakuklené kreace z kůže se zipy místo očí. Gvasalia nemohl lépe vystihnout metaforu války.  Ženy byly oblečené do trenčkotů, květinových šátků a tenisek s ponožkami. Jakoby si vzaly cokoliv, co bylo zrovna po ruce. U mužů se mísila džínovina, kůže a maskáčový vzor na typických střizích z 90.let. Vzpomínky na tuto dobu vyvolala i šusťáková souprava a typické sportovní tenisky, ale tentokrát s velmi dlouhými ostny, vypálenými dírami a doplněné kontrastními ponožkami. Vetements vzal diváka na výlet do krutého období, divák z toho vyšel sice rozladěný, ale informovaný. 

  

Geniální aplikace

Chytrým tahem byla speciální aplikace použitelná na jednotlivé kusy oblečení. Po použití byl divák přesměrován na wikipedii, která informovala o gruzijské občanské válce, kde se dozvěděl ještě více detailů. Gvasalia dokázal, že i zablokované špatné emoce mohou sloužit jako hnací motor k tvoření. Trvalo mu 2 roky než se k takovému kroku odhodlal a mnoho hodin terapie, aby se sám vyrovnal s tím, co viděl. Jeho kolekce je zpovědí bolestné duše.

  

Zdroj; vogue.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram