Nejnovější kolekce Iris van Herpen je opět hotovým uměleckým dílem

Nejnovější kolekce Iris van Herpen je opět hotovým uměleckým dílem

Iris van Herpen je jednou z nekorunovaných královen Haute Couture. Její podzimní couture kolekce je pastvou pro oči.

Není sporu o tom, že Iris van Herpen je jedním z nejzvučnějších jmen haute couture. Její finální modely a kolekce jsou vždycky něčím úplně jiným, než co můžeme běžně vidět - jsou vizionářské, futuristické a pracují s materiálem tak, jak většinu designérů ani nenapadne. Její nejnovější kolekce nesoucí název Syntopia tak rozvíjí to, na čem Iris pracovala již v předchozích kolekcích; spojení biologie, fyziky a technologií. Vytváření optických iluzí za pomoci netradičního členění materiálů.

Ze začátku přehlídky Iris představila dva kabáty a šaty, které se velmi přibližovaly ke klasické krejčovině i technikám, vzápětí však otočila o 180° stupňů a zahájila svou hru s materiály a střihy, které nutí člověka přemýšlet, co se vlastně na mole ve skutečnosti děje. Nejednomu člověku by se mohlo zdát, že jsou modely inspirované existencemi z jiných galaxií, opak je pravdou. Iris van Herpen pracuje s velmi hmatatelnými prvky a dokazuje, že i technoidní témata z dob minulých jdou zpracovat futuristicky. Jasnou ukázkou jsou například černo červené mini šaty z organzy a bavlny, které jsou inspirovány chronofotografií viktoriánské éry - konkrétně pak řadami ptáků v pohyby.

Tvorba Iris van Herpen je důležitá v kontextu celé kolekce a inspirace jednotlivých outfitů. I přesto, že šaty, které působí jakýmsi podvodním dojmem vypadají opravdu božsky, ještě lépe vypadají ty modely, u kterých víme, čím byli inspirované - podívat se očima designéra nám pomůže odhalit i ty nejpromyšlenější detaily. Pokud je tedy toto směr, kterým se bude móda v budoucnu vyvíjet, chceme být i u toho nejmenšího krůčku.

vogue.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram