Nejoblíbenější vánoční dárky s vinným aroma

Nejoblíbenější vánoční dárky s vinným aroma

Věděli jste, že mezi nejčastější a nejoblíbenější vánoční dárky patří právě víno, vinné sety a nejrůznější doplňky? My ano a proto vám přinášíme malou inspiraci!

Často si složitě lámeme hlavu s tím, jakým dárkem na Vánoce potěšíme naše blízké, ale odpověď je často velmi jednoduchá. Máte-li doma milovníka vína, gastronoma, nebo dokonce zkušeného vinaře, odrazte se při výběru dárků právě od tohoto koníčka.

Jako první se nabízí kvalitní víno. Problémem může být druh vína. Máme na výběr z bílého, růžového a červeného vína, s tím si poradí snad každý. Dále bychom měli vědět, zda má rád dotyčný, suchá, polosuchá, polosladká nebo sladká vína. Toto označení nám říká, jaký má víno obsah cukru.

Hledáme-li víno pro gurmána, nabízí se vína jakostní třídy, mezi nimiž najdeme odrůdová nebo známková vína. Odrůdové víno je vyrobeno z jedné odrůdy vypěstované ve vinařských oblastí ČR. Známkové víno označuje víno vyrobené ze směsi odrůdových jakostních vín.

Vybrat víno pro skutečné znalce je trošku náročnější. Postupujeme opět o třídu víš, mezi vína s přívlastkem. Zde se nám opět nabízí široký výběr poddruhů a to lehká vína s jemným buketem jako jsou kabinet či pozdní sběr. Velmi plná vína s vyšším obsahem alkoholu je například výběr z hroznů či bobulí a barique, který je specifický pro svou dřevitou chuť. Poměrně výjimečná jsou vína slámová, ty jsou specifická svou jemnou nasládlou chutí a plným buketem.

Velmi důležitá je samozřejmě odrůda vína. Müller Turgau a Rizling se vyznačují větší kyselostí, velmi suchý je například Modrý Portugal. Cabernet či Merlot jsou velmi plná, na těch si pochutnají především muži milující červené víno. Ženám bychom doporučili Irsai Oliver či jiné muškátové víno. Ale zajímavé jsou také vína s nádechem ořechů jako je Ryzling vlašský či Rulandské šedé. Nevíte-li si stále rady vsaďte na vína, která získala nějaká ocenění.

Další velmi oblíbeným dárkem jsou celé dárkové sety, které nejčastěji obsahují láhev vína, otvírák a ozdobný špunt. Výběr je ovšem velmi různorodý. Sety mohou obsahovat také teploměr, zátku s nálevkou či hrdlo na láhev a mnohé další, to vše v krásných dárkových krabičkách či dřevěných boxech.

Krásně vypadají také dárkové koše plné dobrot. Ty obsahují nejen víno, ale zároveň pochutiny, které se právě k tomu danému vínu hodí nejvíce, což vám usnadní výběr.

Hledáte-li spíše nějakou drobnost, pak jsou skvělou volbou ozdobné zátky, které koupíte snad v každém obchodě s dobrými víny.

  

 

Zdroj obrázků: google.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram