NON TOXIC: Alkohol v kosmetice. Kdy ano, a kdy ne?

NON TOXIC: Alkohol v kosmetice. Kdy ano, a kdy ne?

Využití alkoholu v kosmetice nemá zcela jednoznačný význam. Nemůžeme ho tedy kompletně zavrhnout, musíme však rozlišovat, o který se jedná.

V dnešním článku Non Toxic si rozdělíme alkohol na špatný a dobrý. Chápejte to v souvislosti „Dobrý pro naši pokožku“, nikoliv „Dobrý pro náš žaludek“.  Z prvního pohledu bychom mohli alkohol označit za škodlivý, pleť přeci vysušuje a dráždí. Z druhého pohledu si musíme uvědomit, že alkoholů existuje více a je potřeba je rozeznávat.

Alkohol jako konzervant

Slouží ke konzervaci výrobků, působí proti bakteriím, pomáhá odmastit pokožku a dokáže navodit rychleschnoucí účinek. Ve složení ho najdete pod názvy Alcohol, Denaturated (Det.) Alcohol nebo Alcohol Denat., Isopropyl Alcohol, Methanol a Ethanol. Obvykle je získáván fermentací z cukrů nebo obilovin. V přírodní kosmetice je takovýto alkohol jedním z nejúčinnějších konzervantů. Zde ale nastává onen problém. Pro konzervování daného produktu potřebujete poměrně velké množství alkoholu a ten, jak už jsme si řekli, dále pokožku vysušuje a dráždí. Není od věci si zároveň pohlídat, čeho v produktu najdete více, zda tohoto konzervantu nebo výživné složky krému. Často je totiž ve složení najdete bohužel v tomto pořadí.

Jednoduchý alkohol můžeme velmi často vidět i v parfémech, kde udržuje stabilitu vonných esencí. Jako bonus pomáhá aktivním složkám proniknout do kůže. Tu však paradoxně jednoduchý alkohol v parfému poškozuje a dlouhodobé užívání pokožku oslabuje a urychluje odumírání kožních buněk. Podtrženo sečteno, kůže pak stárne rychleji.

Studie z roku 2003 International Journal of Toxicology zjistila, že při pravidelném vystavování pokožky výrobkům na bázi alkoholu dochází k poškození pokožky, která již není schopná udržet vodu, a pronikají do ní škodlivé látky, čímž dochází k dalšímu narušení povrchových vrstev kůže.

Nesmíme tedy zaměňovat krátkodobé výhody jednoduchého alkoholu s negativními dlouhodobými následky. Proto, jakmile vidíte tyto názvy jednoduchých alkoholů mezi prvními šesti složkami ve složení daného výrobku, pak si buďte jisti, že pokožku více poškodí, než jí pomůžou.

Alkohol jako emulgátor

Alkohol může sloužit také jako emulgátor rostlinného původu, široce využívaný v kosmetickém průmyslu. Je používán jako stabilizátor krémů i jako zahušťovadlo. Zařizuje krémovou konzistenci bez mastného filmu s příjemným pocitem. Snadno se kombinuje s dalšími emulgátory a ko-emulgátory. Vhodný je i do balzámů na vlasy, protože se dobře vyplachuje. Slouží také k zahuštění samotných olejů. Ve složení ho hledejte pod těmito názvy: (C16-C18) -Alkyl Alcohol; 1-Octadecanol, Mixt. With 1-Hexadecanol; Cetostearyl Alcohol; Cetyl/Stearyl Alcohol.

Alkohol jako emulgátor získáváme z tuků a olejů. Díky své krémové konzistence mají výživné a pečující vlastnosti, pomáhají hydratovat a zabraňují vysušení pokožky. Mastný alkohol může být jak chemický, tak i rostlinný nebo syntetizovaný živočichy a řasami. V dětské kosmetice můžeme najít například Cetyl Alcohol, který je získáván z kokosového oleje.

Pro suchou pleť je alkohol v tomto podání vlastně malým blahem, protože ji dokáže zjemnit, vyhladit a promastit. Lidé s mastnou pletí však mohou trpět na ucpávání pórů či dokonce na větší výskyt akné.

Alkohol jako přídavná a nosná látka v tinkturách

Mezi takové alkoholy řadíme například Benzyl Alcohol, na který si dejte pozor, tento alkohol bývá i součástí konzervantů a je toxický. Evropská Unie ho povolila maximálně v množství do 1 %. Dále pak Behenyl Alcohol, Cinnamyl Alcohol nebo Phenethyl Alcohol. Patří sem i tzv. terpenové alkoholy jako je Linalool, Citronellol, Geraniol. Obvykle tyto alkoholy najdeme jako složku éterických olejů a silic pro jejich příjemnou vůni. Jsou tak například v přírodních vůních či parfémech.

Tedy pokud si sami vyrábíte přírodní mýdla nebo krémy, a používáte éterické oleje, pak už jste se s aromatickým alkoholem setkali. Na složení výrobku najdete aromatický alkohol obvykle až na konci seznamu, jelikož je ho tam opravdu malé množství. Nicméně i tak se jedná o potenciální alergen, který může dráždit kůži. Proto by si na ně měli dát pozor lidé s citlivou pokožkou.

 

pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram