NON TOXIC: Chemie obsažená v kosmetice

NON TOXIC: Chemie obsažená v kosmetice

I když popularita přírodních výrobků stoupá, stále existuje nespočet kosmetických firem, které se nemají čím chlubit. Pojďme si vysvětlit základní pojmy.

Ačkoliv je známé, že je spousta chemikálií v kosmetice toxických, a mohou způsobovat alergické reakce, ekzémy či dokonce rakovinu, přesto se v hojném počtu používají. Výrobky se na kůži člověka testují především z pohledu reakcí, jako jsou začervenání kůže, vyrážka či pálení. Z dlouhodobého hlediska se však mnoho kosmetiky netestuje, a proto je tak snadné získat různé certifikáty i hodnocení. To, že jednotlivé složky při pravidelném používání mohou škodit zdraví a ovlivňují životní prostředí, již zůstává neznámé a často nezveřejněné.

Toxické látky mají různé podoby

Kosmetika v dnešní době obsahuje desítky a více toxických látek, od chemických barviv, vůní, konzervantů, až po mnoho dalšího. Pro tělo jsou tedy především z dlouhodobého hlediska nebezpečné. Tělo si vše pamatuje, jednotlivé látky sčítá a časem se za vše „odvděčí“. I malá množství tak mohou škodit. Nezapomínejte, jak velký objem všeho může kůže po celém těle vstřebat. Mnoho složek kosmetiky není testováno vůbec, některé nedostatečně, a přesto jsou prodávané, jak je to možné?!

Podporujeme kosmetický průmysl špatným způsobem?

Vkládáme příliš velkou důvěru v to, že nám kosmetický průmysl prodává pouze schválené syntetické chemikálie, které neškodí nebo že jde i v případě škodlivých látek jen o zbytkové množství?

Pronikání do kůže skrze rty i ruce je velice snadné a rychlé. Často dokonce složky, které pomáhají vstřebávat krémy do kůže, nejsou povinny testováním a tím vzniká největší kámen úrazu pro naše zdraví. Kolik toho vlastně víte o parabenech a ftalátech? Mnoho kosmetiky také obsahuje rtuť či olovo, ale i nespočet dalšího... Víte, jaký mají tyto sloučeniny dopad na naše zdraví? Čtete etikety jednotlivých výrobků? Nevěřte nápisům jako „přírodní“ či „bio“. I tyto výrobky často mohou obsahovat chemická barviva, umělé vůně i konzervanty škodící tělu. Naučte se škodlivé látky jednu podruhé, nemusíte je znát všechny naráz. Čím krkolomnější název, tím větší pravděpodobnost, že jde o „čistou“ chemii.

Najděte si vlastní, zdravější cestu ke kosmetice

Jestliže se ptáte, zda je možnost, jak se veškeré chemii vyhnout nebo ji alespoň omezit na minimum, pak máme kladnou odpověď. Existují společnosti, jež mají skutečné certifikáty, které získávaly trnitou a dlouhou cestou. V průběhu našeho NON TOXIC seriálu, který jsme touto lehkou formou zahájili, si představíme nejenom zdravou kosmetiku ale také společnosti, které se o jednotlivé chemické složky, které nám škodí, příliš nezajímají. Vysvětlíme si proč…

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram