NON TOXIC: Deodoranty a antiperspiranty

NON TOXIC: Deodoranty a antiperspiranty

Nastává období, kdy nás otázka deodorantů či antiperspirantů tíží asi nejvíce. A jestliže i vy toužíte sáhnout po zdravější formě, dnešní článek by vám mohl být základním rozcestníkem…

Antiperspiranty a proč je nekupovat

V základu si musíme říct, že antiperspiranty příliš zdravé nejsou. Zabraňují pocení, které však tělo nezbytně vyžaduje pro odvádění toxinů z těla. Navíc jejich funkční složkou je hliník, který je v poslední době čím dál více spojován s rakovinou prsu.

Právě výzkum na švýcarské Clinique des Grangettes ukázal, že chlorid hlinitý vyvolává v prsních buňkách myší řadu změn „charakteristických pro zhoubné bujení“. Alespoň takto výsledky konstatovali biolog Stefan Madriota a onkolog Andre-Pascal Sappino. Buňky myší, které byly vystaveny podobné koncentraci hliníků jako prsní žlázy lidí používajících prostředky proti pocení obsahující hliníkové soli, mutovaly v agresivní nádory a rychle se šířily. Evropská unie zvažuje dopad výrobků s hliníkem, zatím však žádný verdikt nepadl.

Deodoranty jsou lepší variantou, musí však být zcela přírodní

Deodoranty oproti tomu nezabraňují pocení, ale především působí proti zápachu z podpaží, případně pocení lehce zmírní. Nejčastějšími složkami přírodních deodorantů jsou škrob či jíl.

Přírodní deodoranty jsou založené na máslech či olejích, na škrobu a sodě. Soda působí proti zápachu a škrob pocení částečně absorbuje. Másla a oleje pak pomáhají při nanášení deodorantu. Pro příjemné vůně se používají esenciální oleje. Místo másel a olejů můžete použít i glycerin. Jestliže víte, že máte na sodu alergickou reakci, vybírejte z deodorantů, které obsahují místo sody jíl, magnézium či bylinky. Všechny složky hledejte v co nejvyšší kvalitě, jíl v co nejvyšší čistotě, u magnézia často hrozí kontaminace arzenem. Je dobré si prostudovat původ a kvalitu.

Vhodnou alternativou je pak například citrónová šťáva, kterou si potřete podpaží. Je však vhodné pěstovat vlastní citróny, což obvykle životní podmínky neumožňují nebo kupovat citrony v bio kvalitě, kvůli přehnaným postřikům všech citrusů. Další variantou proti pocení je šalvěj, kterou můžete pít ve formě čaje, tíží-li vás nadměrné pocení.

Na co si dát i v přírodních deodorantech pozor

Propanediol se často objevuje v „přírodních“ deodorantech a je vyráběn konverzí z kukuřičného sirupu, který bývá napadený geneticky modifikovanou bakterií E.coli. Najdete ho například u výrobce DuPont. Reakce může být popálení kůže, vyrážka či puchýře.

Pozor si rovněž dejte na složku Talc. Ta je sice všeobecně považována za relativně neškodnou látku, avšak může být kontaminovaná formou azbestu (karcinogenní křemičitan). Najdete ho například v tělovém pudru značky Nobilis Tilia.

Jaké přírodní deodoranty lze koupit v ČR?

Vyzkoušet můžete deodoranty například od značky Libebit, od Mýdlárny Levandulový dům, od značky Bio Rythme či u prodejce U zelené větévky, kterého najdete na stránkách Fler.cz.

Pro ty, kteří si s angličtinou alespoň trošku rozumí nebo použijí překladač, přikládáme pár odkazů na výrobu přírodních deodorantů: jeden recept ZDE, druhý ZDE a třetí ZDE.

pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram