NON TOXIC: Proč kupovat bio bavlnu?

NON TOXIC: Proč kupovat bio bavlnu?

Bio nebo organická bavlna je v posledních letech materiál, po kterém je hlad. Pomalu ale jistě zaplňuje nejenom speciální obchody, ale i klasické módní řetězce. A my víme proč!

Nejspíš patříte do jedné ze dvou skupin. Buď jste si precizně nastudovali, co taková bio bavlna obnáší a okamžitě jste se do ní zamilovali tak jako my, nebo jste ve druhé skupině, která netuší, jaký je rozdíl mezi klasickou a bio bavlnou, a tím pádem nad celou „problematikou“ kroutíte hlavou a zavíráte dveře. Pojďme si vysvětlit, co se pod pojmy bio či organická bavlna schovává.

Pěstování bavlny konvenčním způsobem

Základním měřítkem pro označení bavlny je to, jakým způsobem je pěstovaná. Bohužel se v rámci postřiků bavlny používá takové množství pesticidů, chemických postřiků včetně roundupu, že nad tím zůstává rozum stát. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že ročně umírá na otravu pesticidy až 20 tisíc lidí v rámci rozvojových zemí. Spousta z těchto pesticidů se pak používá právě při pěstování bavlny.

40 % z používaných pesticidů při pěstování bavlny označila WHO jako nebezpečné a studie z roku 2004, která se uskutečnila na univerzitě v Łodzi, prokázala, že části nebezpečných pesticidů mohou být detekovány dále i v bavlněném oblečení.

Je pěstování tímto způsobem opravdu tak nebezpečné?

Bavlna je jednoznačně nejrozšířenější surovinou pro výrobu oblečení. Bavlník však vyžaduje velmi specifické podmínky pro pěstování, proto většina bavlny pochází ze zemí třetího světa, kam bohužel nedosáhnou přísné normy Evropské unie či USA. Bavlník navíc rád podlehne škůdcům, a i když zabírá „jen“ asi 3 % zemědělské půdy, používá se na něj kolem 16 % celkové světové spotřeby pesticidů. Nemluvě o tom, že je v rámci konvenčního pěstování povoleno GMO (geneticky modifikované organismy). Jak potom vypadá průběh pěstování? Před sklizní se plantáž ošetří chemickými defolianty, které zbaví rostlinu listů, aby sklizeň proběhla snadněji. V rámci velké potřeby zavlažování bavlníku se tak všechny postřiky dostanou dále do půdy a vodních zdrojů. Výjimkou není ani používání levných postřiků ze strany farmářů, jelikož se i prodej bavlny finančně dlouhodobě snižuje, a tak je většina chemických ošetření toxických nebo dokonce karcinogenních. O tom svědčí i zdravotní problémy lidí, kteří s bavlnou denně pracují.

Dále se bavlna zpracovává, částečně se tak chemické látky vymývají, avšak dále se používá na povrchovou úpravu vláken ropný olej, při bělení pak chlór (jehož negativní dopad na zdraví člověka jsme si řekli v článku zde), těžké kovy, síra, benzen či organochloridy při barvení bavlny. Tím však náš výčet nekončí. Na závěr dostává bavlna další látky, které usnadní žehlení, zpomalují hořlavost, jsou antistatické, snižují vstřebávání potu a pachů, snižují mačkavost a mnoho dalšího. K tomu se například používá formaldehyd (o jeho vlivu jsme si psali zde). Asijské textilní továrny navíc často nemají čističky vod a tím pádem se většina chemie dostane ve velkém rozsahu do spodních vod.

Pěstování bio bavlny

V případě pěstování bio bavlny se nepoužívají syntetické chemické pesticidy, herbicidy ani chemická hnojiva. Neobjeví se zde ani toxické chemikálie, které se dále z oblečení mohou dostávat lidem do kůže, a nezřídka mohou být původcem různých kožních či alergických reakcí. Pro pěstování bio bavlny se využívá přírodních rozmanitostí. Od rotování pěstovaných plodin až po hnojení kompostem. Půda se pleje, okopává, mulčuje, zavlažuje, a to samozřejmě zabírá mnohem více času. Úroda je vždy o něco nižší a tak i cena dlouhodobě vyšší. Sběr květů obvykle probíhá ručně nebo šetrnějším způsobem bez defoliace rostlin. Na povrchovou úpravu se pak používají přírodní oleje. Barvení bio bavlny probíhá například bylinkami, jílem či jinými přírodními barvivy. Nebělená bio bavlna je pak samozřejmě nejlepší volbou pro přírodu i zdraví člověka. Mnoho rodičů se proto zejména u svých dětí zaměřují na organické materiály oblečení, přikrývek či plenek. Velká nabídka je například v obchodních řetězcích C&A.

Proč tedy kupovat bio bavlnu?

Je na dotek měkčí, protože vlákna nejsou ošetřena chemicky a jsou hustší. Bio bavlna je vhodná pro alergiky, jelikož nedráždí ani citlivou pokožku. Dopřává vyšší stupeň prodyšnosti. Je příjemná a hlavně zdravá!

U bio bavlny se zaměřte na certifikáty

Právě certifikáty jsou určitou zárukou, že daná bavlna byla pěstována ekologicky a v souladu s Fair Trade principy. Bohužel nás může mnoho obchodníků nachytat tím, že označení „Organic cotton“ vesele používá, přitom však bio bavlnu skutečně neprodává, ale hájí se tím, že o její existenci informuje veřejnost. Z tohoto pohledu je tedy opět potřeba pátrat a hledat. Mezi zaručené certifikáty patří například GOTS (Global Organic Textile Standard). Více o certifikacích bio bavlny se dozvíte například zde.

cotton-shirts.eu/en/organic-fair, organicfacts.net, thewho.com, pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram