Nová přehlídka designu v Praze v minulém týdnu otevřela své brány

Nová přehlídka designu v Praze v minulém týdnu otevřela své brány

Minulý týden proběhl v Praze první Prague Design week a rozhodně bylo na co koukat. My jsme si tuto událost nemohli nechat ujít. Jaký byl?

Prague Design Week se zaměřil především na mladé české kreativce a nezávislé tvůrce i studenty uměleckých škol. Uskutečnil se od 3. do 9. listopadu na Staroměstském náměstí v Domě U Minuty. Oproti jiným přehlídkám nabídl prostory amatérům i profesionálům z oboru.

Obdobně jako designové přehlídky v jiných evropských metropolích byl i PDW otevřen veřejnosti přesně jeden celý týden. Organizátoři v tiskové zprávě slibovali: „Doposud taková přehlídka v hlavním městě chyběla. Nepůjde o pouhou ukázku luxusu a bytových doplňků, tak jak se design v Česku obvykle představuje.“ A toto tvrzení skutečně PDW naplnil. 

V rámci přehlídky se představilo mnoho originálních a výtvarně hodnotných produktů. Oproti jiným designovým přehlídkám si tato událost udržela alternativní a osobitý styl prezentací.

Prague Design Week si klade za cíl představit autorský a hlavně český design a to nejen formou produktů, ale s důrazem na jednotlivé autory a jejich kreativní nápady, výrobní i myšlenkové procesy. Design totiž není jen o nadité peněžence, ale především o nápadech.

Součástí programu bylo mimo jiné i Design Kino. Tedy přehlídka uměleckých videí zaměřených nejen na produktový design, kde přidanou hodnotou je forma a kreativa zpracování.
Připraven byl také cyklus přednášek a diskuzí s vybranými tvůrci.

Celkem se představilo šest desítek nezávislých návrhářů, tvůrců, ateliérů a škol, například UJEP z Ústí nad Labem, UTB Zlín, ZČU v Plzni či pražské UMPRUM a VŠVU v Bratislavě.

Akce s touto filosofií, dodržující velmi pečlivý výběr vystavujících bez primární vazby na komerční značky, s velkým dosahem na širokou veřejnost, zde má jistě své místo, ba dokonce tu i chyběla.

Zdroj: pragudesignweek.cz, moda.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram