Odstartováno! Czech Design Week 2017 je v plném proudu

Odstartováno! Czech Design Week 2017 je v plném proudu

Akce, o které jsme vám již psali, je od včerejška v plné proudu. Dům uměleckého průmyslu hostí festival Czech Desing Week Jaro 2017.

„Festival Czech Design Week Jaro 2017 vrací prvorepublikovému skvostu život.“ Touto větou označují organizátoři Petr Hájek a Lukáš Pipek svoji další velkolepou akci plnou úspěšných designérů a jejich děl. Od pondělí 8. 5. 2017 se tak můžete na chvíli zastavit a užít si například virtuální reality PlayStation VR a pro Czech Design Week vyrobený PlayStation 4 posázený 6000 českými kameny z Křišťálového údoli a 50 plátky 24karátového zlata. Tento kousek však najdete pouze v jednom jediném provedení a jeho hodnota je nevyčíslitelná, i přesto se o to organizátoři pokusí na charitativní dražbě.  „Při přesunu PlayStation do Prahy jsme měli najatou bezpečností agenturu, která převezla PlayStation z Jablonce na Nisou na Czech Design Week. O bezpečnost se stará několik kamer a kvalitní pojištění,“ Uvedl event manager PlayStationu. Odhalení konzole bude hned po zahájení Czech Design Week.

Co by vás mohlo na designérské akci zaujmout dál, jsou díla z rukou nejvýznamnějšího sklářského výtvarníka Jaroslava Bejvl mladšího, který byl dříve uměleckým ředitele společnosti Preciosa a nyní vystupuje pod značkoku Bejvl Design Studio. Představte si kombinaci tradice s moderní technologií. Jaroslav Bejvl obvykle své klienty dostane svou empatií a skromností a setkat se s ním na této akce můžete ve středu 10. 5. 2017 v 18hodin ve fóru Focus: Úspěšní. Designér Bejvl také před akcí odpověděl na pár otázek, nás zejména zajímá, co bylo inspirací pro jeho kolekci, kterou zde vystavuje:  „Už několik let pracuji s transformacemi historických, kovových forem z 50. – 70. let minulého století a dávám jim novou formu. Co se tímto projektem také povedlo, byla záchrana a inventarizace obrovského archivu forem ve sklárnách v Desné a medializace hodnot této sklárny, řemeslných dovedností a nadčasovosti designů produktů, které se v této sklárně produkovaly.“ A jaké má tento designér životní motto? „Nikdy jsem žádný neměl. Spíš jsem si sám pro sebe kdysi řekl, že budu dělat věci s pokorou a s úctou k řemeslu, k lidem, kteří je vytváří a lidem, kteří je užívají. A toho se držím, neumím v tomhle dělat kompromisy.“

Czech Desing Week - Kurátoři akce

 

Do třetice stojí za zmínku práce autorů Cyrila Dunděra, Ondřeje Laláka a Jana Večerka, kteří se zaměřili na inovativní pojetí ve tvaru číselníku hodinek, kde v každém pětiminutovém úseku čeká na návštěvníky nová část expozice hodinek. K vidění je toho však mnohem více, například ekologický nábytek značky Kartoons či individuální přestavby a renovace jízdních kol značky Unykát.

Nenechejte si ujít jedinečnou akci v Praze, která vás designem doslova pohltí.

czechdesignweek.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram