Oslava ženské síly i zranitelnosti v jarní kolekci Alexandra McQueen

Oslava ženské síly i zranitelnosti v jarní kolekci Alexandra McQueen

Návrat k vrcholnému umění šití a ženské kráse je neobyčejně povedený u anglické značky Alexander McQueen.

Společenské a rodinné události

Sarah Burton v čele značky vykonává záslužnou práci jako návrhářka. Její nápady jsou neokoukané. Jarní kolekce se nese v duchu oslav ženského půvabu se vším všudy. Inspirace pochází z tradičních společenských událostí minulosti ale i přítomnosti, kde se schází rodina a kde ženy dávají najevo svou sílu ale i emoce. Mezi tyto události patří svatba, křtiny nebo pohřeb. Burton zapátrala v anglické minulosti, zejména ve viktoriánské době, kde čerpala z tehdejších oděvů pro tyto příležitosti. 

Viktoriánské období

Viktoriánské svatební šaty nalezené v jednom antikvariátu použila k nynější kreativní tvorbě. Po dokonalém prostudování a rozebrání je zařadila do své nové kolekce. Moderní nádech dodává delikátní krajce, volánkům a drobným výšivkám připínací sukně z černé kůže. Symbol čisté bíle krásy v podobě jemných šatů mísících se s temnou kůží, která symbolizuje negativní emoce, strach i obavy. Návrhářka vycestovala i na typický anglický venkov, kde se zaměřila na vzory na závěsech, utěrkách, dobové čalounění nábytku, květiny na loukách i historické příležitostné odívání. Kombinace jemných květinových výšivek a kožených detailů je v nové kolekci vrcholem krejčovského umění a přitom i oslavou ženské moci.

Oslava ženskosti

Značka Alexander McQueen vstupuje do další sezóny s poselstvím, že žena by se měla znovu stát oslavovanou a to se vší parádou. Srah Burton je vášnivou propagátorkou žen a činí tak prostřednictvím svých příběhů, které vkládá do kolekcí a přehlídek. Důležitost minulosti je nepřekonatelná v tvoření oděvů pro budoucnost a Burton to potvrzuje. Nemělo by se zapomínat na to, co nosily ženy v historii a zejména při významných příležitostech. Nová kolekce dokazuje, že je stále čím se inspirovat v anglické minulosti a učit se novým věcem. 

vogue.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram