Osm projektů v rámci recyklace odpadu

Osm projektů v rámci recyklace odpadu

Hromadění odpadků v ulicích Bejrútu přineslo nečekané události. Místní návrháři se nechali inspirovat a využívají odpad kolem sebe jako zdroj pro svou práci.

Recyklované a upravené projekty byly uvedeny na letošním Design weeku v Bejrútu. Je jich celkem osm a přináší inspiraci každému z nás, jak nakládat s přebytkem odpadků, nebo jak se nad nimi alespoň zamyslet.

Morning ritual od Paola Sakr

Biologicky odbouratelné nádoby společnosti Paola Sakr jsou vyrobeny z kávy a starých novin. Odtud vlastně vznikl název projektu. „Často vyrábíme odpad ještě před tím, než náš den začne,“ zdůrazňuje Sakr.


 

Betonové dlaždice od architekta Guillaume Credoz

Guillaume Credoz je architekt a návrhář, který se zajímá především o nové digitální výrobní techniky a recyklované materiály. V rámci Desing weeku v Bejrútu představil i dlaždice z 3D vytištěného betonu, který obsahuje 40 % recyklovaného skla a stavebních sutin. Společnost Credoz v současné době pracuje také na vývoji 3D tiskového procesu, který využívá 100 % recyklovaného plastu - což je velkou výzvou, protože plast musí být před jeho vytlačováním kompletně vyčištěn.

 

Nationmetrix od Roula Salamoun a Leva Saudargaite

Pro svou první spolupráci vytvořily architektka Roula a umělkyně Leva instalaci nazvanou Nationmetrix – prostorové znázornění toho, jak překročit hranice s libanonským pasem, zvláštně vzhledem k nedávným omezením cestování do USA a Velké Británie. Instalace se skládá z recyklovaného plastu a visí ze stropu v uspořádání tzv. tepelné mapy, přičemž husté klastry představují oblasti nepřátelství vůči libanonským cestovatelům a dále je pak znázorněn i volný pohyb.

Green Glass Recycling Initiative – Libanon

Zkráceně GGRIL se vlastně narodila v listopadu 2013. Její zakladatel Ziad Abichaker ze společnosti Cedar Environmental věděl, že v roce 2006 byla ve válce mezi Izraelem a Hizballáhem zničena nejedna země, která vyráběla zelené sklo a že milióny lahví, které dříve recyklovaly, skončily na skládce. Současně tradiční sklářství bylo umírajícím řemeslem a ti, kdo ho ještě praktikují ve starobylém městě Sarafand se snaží vydělávat na živobytí. GGRIL pomáhá řešit oba problémy tím, že dodává skleněné dmychadlo s použitými lahvemi a nové návrhy domácích potřeb pro práci.

Waste Studio

Waste Studio je další ze starších recyklovaných designových projektů v Bejrútu. Prvním produktem byl Kees el Dekkaneh, velká kabelka z reklamních bannerů. Od roku 2006 studio vyrábí více než 35 různých produktů, včetně plenek, obalů na notebooky, dutinek a dalších. V jádru věci pracuje s několika druhy recyklovaných materiálů.

 

Power of the Nap Addicts od Guillaume Credoz

Další projekt designéra Credoze přináší hliníkové komponenty, jako jsou lehátka, která jsou vyrobena z recyklovaných pánví na vaření, zatímco sedák je z recyklovaného dřeva. Materiály jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, takže nábytek je vhodný i pro venkovní použití.


 

Ecoboards společnosti Cedar Environment

Když Cedar Environmental nezachraňuje lahve z odpadu pro další použití, jako je vyfukování skla, pracuje na mnoha dalších projektech s nulovými odpady, včetně těchto zelených stěn postavených z eko prken, které jsou vyráběny z recyklovaných plastových sáčků. „Panely jsou naprosto nepromokavé, vydrží po staletí a mají všechny vlastnosti, které jsou vhodné pro manipulaci s půdou, vodou a kořeny," řekl zakladatel společnosti Cedar Environmental Ziad Abichaker.

 

Civvies

Civvies je studio módního designu, které rovněž považuje plastový odpad za zdroj. Již od počátků svého založení v roce 2016 pracuje studio s polyesterem vyrobeným z recyklovaného plastu. Během Bejrútského Týdne módy představilo studio svou novou kolekci.

dezeen.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram