Pánský styl v dámském šatníku

Pánský styl v dámském šatníku

Že ženy přebírají prvky z pánské módy, to není žádná novinka. Jaké maskulinní prvky by si však měly zařadit do šatníku natrvalo, a jak docílit pánského stylu?

Ženy měly až do počátku 20. století velmi striktně dané oblékání, všechny se musely držet toho, co se sluší a patří. V té době bylo nepředstavitelné, aby do svého šatníku zařadily čistě pánské kousky. Spolu s emancipací žen došlo od třicátých let i k postupné změně oblékání a pánské prvky se tak staly neodmyslitelnou součástí ženského šatníků. Nejvíce populární jsou v dnešní době, kdy z pánského šatníku převzaly takřka všechny zásadní prvky. Velkou výhodou je, že jsou k dostání ve velmi velké škále barev, materiálů a střihů.

Pánský styl neznamená, že se na jeden den převtělíte do muže, velmi důležité je zachovat si ženskost. Toho můžete docílit střihem některých kousků, doplňky (lodičky, psaníčka...), ale také výraznějším make-upem. Pokud chcete tvořit různé variace pánského stylu, rozhodně by vám neměl v šatníku chybět žádný z těchto kousků: oblek, boyfriend jeans, blazer nebo smkoing, oxfordky nebo derby broque, elegantní kalhoty a košile, kšandy a vesty.

Nejsnadněji kombinovatelnými prvky jsou obleky, saka a blazery, které jsou už samy o sobě silně maskulinní. U obleků řešíte už jen detaily. Můžete se rozhodnout pro absolutně pánský outfit, kdy budete oblek kombinovat s košilí a vestou, nebo outfit odlehčíte a obléknete jednobarevné tričko a tenisky. 

Se samotným sakem si můžete pohrát o něco víc. Můžete zvolit tmavě modrý blazer a kombinovat ho se svetříkem a vzorovanými elegantními kalhotami (vznikne vám tak look alá businessman). Pokud se rozhodnete pro více ženskou cestu, zvolte výraznější oversized sako, které přepásáte páskem. Doplnit ho můžete džínami a lehce oversized košilí. Rozhodně nepodceňujte ani doplňky, jako jsou kravaty a motýlky.

Další uhlazenější kombinací jsou halenky a košile s elegantními kalhotami. Pokud zvolíte úzké kalhoty, můžete si pohrát s výrazným hořejškem. Pokud zvolíte široké kalhoty, outfit musíte vyvážit, abyste nevypadala jako v pytli od brambor. Můžete si vzít například upnutý top nebo podtrhnout postavu výrazným páskem. Košili můžete vrstvit například se svetrem nebo koženou bundou. Pokud vám bude outfit připadat příliš čistý a jednoduchý, můžete ho doplnit kšandami (barvám ani vzorům se meze nekladou).

Chcete-li zvolit trochu uvolněnější outfit, oblékněte oversized bílou košili nebo boyfriend jeans. Pokud máte výšku topmodelky, můžete obléct oba kousky najednou. Pokud jste však normální smrtelnice, budete muset trochu vyvážit postavu a zdůraznit křivky. Košili můžete doplnit v podsatě s čímkoliv, džíny, elegantní kalhoty, kraťasy nebo culottes. Vrstvěte třeba s džínovou či barevnou koženou bundou.

Boyfriend jeans vypadají skvěle se vším, ať už si vezmete halenku, tričko nebo svetr. Důležité je trochu vyvážit siluetu, aby outfit nepůsobil těžkopádně. Odlehčit ho můžete také tím, že vyhrnete rukávy nebo kalhoty ohrnete až nad kotníky. Skvěle vypadají hlavně s podpatky!

Nesmíme zapomenout ani na obuv. Oxfordky, derby a mokasíny. Můžete zvolit klasické kožené provedení v neutrálních barvách, nebo můžete zaexperimentovat a sáhnout po metalických a třpytivých provedeních.

pinterest.com, vogue.com, memorandum.com, bloglovin.com, fashiongum.com, flurmagazine.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram