Pátý ročník Open House Praha se blíží, nahlédněte mu pod pokličku

Pátý ročník Open House Praha se blíží, nahlédněte mu pod pokličku

Jindy nepřístupné budovy a prostory v Praze se již za pár dní otevřou široké veřejnosti. Stane se tak popáté za sebou. Festival přinese bohatý program i zajímavá místa k nahlédnutí.

V roce 2014 se několik nadšenců rozhodlo zpřístupnit běžně nedostupné budovy pro lidi, kteří se zajímají o místa kde bydlí a tím i podpořili místní architekturu a veřejné prostory kolem nás. Nezisková organizace tak pátým rokem otevírá hlavní město všem lidem, bez rozdílu věku, vzdělání či profese. Zároveň tak vyvíjí snahu o poznávání širších kulturních a historických souvislostí.

Foto: Eva Kořínková

 

Festival v číslech

V uplynulých čtyřech letech zpřístupnil festival Open House Praha 195 budov a prostorů, které navštívilo 185 000 lidí. Pražský festival je členem mezinárodní sítě Open House Worldwide Family, která čítá již 46 měst na celém světě. Původní koncept festivalu pochází z Londýna z roku 1992. Jeho zakladatelka Victoria Thornton říká:

„Festival otevírá oči, mysl i dveře, abychom obyvatelům města pomohli podpořit jejich vnímání okolí, co se designu a architektury týče. Mým cílem bylo vytvořit festival, který bude pro každého a bude přístupný zdarma, protože město je přeci nás všech a my bychom se do něj měli zapojit a stát se jeho součástí.“

Foto: Hana Krejbichová

 

Co od Open House Praha očekává?

Kromě toho, že nakouknete pod pokličku samotného festivalu, tedy že se podíváte na budovy, které jsou jinak po celý rok zavřené, můžete aktivně vzdělávat sebe i své děti. Workshopy pro nejmenší, nové vědomosti a celkově bohatý program vás určitě nadchne. Můžete se stát zároveň dobrovolníkem akce a s organizací celý víkend pomáhat.

Foto: Vita Liegerová

 

Jak a které budovy navštívit?

Některé budovy jsou zpřístupněny volně, tedy můžete si je v naprostém klidu projít sami vlastním tempem. Ve většině jsou ale zorganizované skupinové prohlídky buď v konkrétním čase, nebo podle množství příchozích lidí. Komentované prohlídky jsou i v anglickém jazyce a také v českém znakovém jazyce. Na výběr máte z 80 různých budov, například historické paláce, moderní kancelářské budovy a interiéry, včetně technických památek. Webové stránky akce vás budou intuitivně provázet, abyste si mohli pohodlně vybrat.

Foto: Ondřej Brem

 

Něco navíc

Abyste si z festivalu odnesli hezké zážitky, můžete je podtrhnout tím, že si koupíte festivalový deník, kam si děti i dospělí mohou sbírat samolepky k vybraným budovám, jež navštíví. Ze suvenýrů jsou k dispozici i trička, průvodci, placky či architektoníček. Děti jistě nadchne otevřená lego dílna v budově CAMP nebo zážitková hra.

 

Foto: Dušan Vondra

 

openhousepraha.cz

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram