Paul Poiret definoval pojem módního návrháře a inspiroval světovou módu

Paul Poiret definoval pojem módního návrháře a inspiroval světovou módu

Přezdívaný "král módy" Paul Poiret dal módnímu světu harémové kalhoty a představil tehdy inovativní práci s látkou. Zbavil ženy korzetů a založil jednu z prvních kosmetických společností.

Narodil se na konci 19. století a ve svých 19 letech už navrhoval pro dílnu tehdejšího módního návrháře. Tvořil celý život a stal se natolik oblíbeným, že nedokázal odolat všem, kteří kopírovali jeho šaty. Navrhoval tak vlastní cenově dostupné modely, které byly inzerovány ve Vogue jako "pravé reprodukce"
 

Říkával sám o sobě: " Jsem umělec, ne krejčí." Zakládal si na tvoření ideálních modelů pro každou jednotlivou zákaznici. Nenavrhoval pouze šaty, které považoval za umělecké dílo. Sám se přátelil s umělci té doby, do nich patřil i Pablo Picasso. Poiretovu módu inspiroval Orient a jeho kaftany, turbany i japonská kimona. 

Zaměřoval se především na řasení látek. Snažil se o co nejjednodušší střih, ale na postavě pak oděv řasil a překládal. Zbavoval se spodniček, ale především korzetů. To umožnilo ženám více pohybu i pohodlí. Založil vlastní kosmetickou společnost a dle jeho návrhu tak byly vyráběny parfémy. Zároveň představil známé harémové kalhoty. Po první světové válce se ale nedokázal přizpůsobit požadavkům nové módy, jako bylo oproštění se od detailů, které názorně představovaly modely Coco Chanel a proto byl tak nucen zavřít svůj salón.

 

Svým neskonalým talentem a umem nás překvapuje stále. Přestože zemřel v chudobě a zapomnění, jeho modely jsou stále kříseny k životu. Inspiroval Ralpha Laurena, Christiana Diora, Johna Galliana, Calvina Kleina a Alexandera McQueena. Předal jim vizi tehdejší ženy, sílu stát si za svou představou módy a ještě mnohem více! 

 

Zdroje: Nejvlivnější světoví módní návrháři
google.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram