Petra Balvínová a tenisový turnaj ve Varech

Petra Balvínová a tenisový turnaj ve Varech

V Karlových Varech nikdy nejde jen o filmy. Vary jsou i o módě a zábavě, proto byl festivalový program zpestřen tenisovým turnajem, po němž se večer konala přehlídka modelů Petry Balvínové.

Z Karlových Varů se každoročně během mezinárodního filmového festivalu stane úplně jiné město. Filmové projekce, společenské události, módní přehlídky a i tenisový turnaj se starají o to, aby si každý návštěvník našel to, co ho bude bavit nejvíce. Tenisoví nadšenci se mohli zúčastnit nebo se jen přijít podívat na KVIFF Tennis Cup 2014. Již patnáctý ročník tohoto tenisového turnaje prokázal letité zkušenosti a i pevné nervy, které nerozhodila ani nepřízeň počasí. Všechny překážky v podobě deště a vytrvalých soupeřů nejlépe zdolal vítěz letošního ročníku Zdeněk Merta. Odměnou jemu i ostatním úspěšným hráčům z tenisového turnaje bylo přebírání cen od režiséra Juraje Jakubiska.

O večerní program se postarala česká návrhářka Petra Balvínová. V prostorách hotelu Richmond se od pozdního odpoledne začalo připravovat přehlídkové molo a provizorní šatna pro modelky, večer se totiž konala přehlídka Petřiny kolekce. My jsme s Petrou mluvili třeba o tom, jak navrhuje, kde nachází inspiraci nebo proč svou značku pojmenovala TIQE by Petra Balvínová.

Petro, nejdříve ze všeho by mě zajímalo, jak u vás probíhá proces navrhování. Navrhujete průběžně nebo v etapách?
Každý rok je to čím dál tím horší. Dříve jsem si kolekci nakreslila a poté si udělala střihy. Teď je to o třech vlnách, kdy nejdříve přijde inspirace, něco si nakreslím a hledám materiál. Dochází i k tomu, že najdu jiný materiál a celé to překreslím. Udělám si pár kousků a zjistím, že fungují s něčím úplně jiným, takže znovu překresluji. Ale právě díky tomu kolekce funguje dohromady a věci lze kombinovat. Sice návrhy třikrát předělám, ale jinak to neumím. Proces mého navrhování nemá žádné stabilní základy.

Kde pro své kolekce hledáte inspiraci?
Inspirace vychází z toho, co bych příští sezónu chtěla nosit já. Ptám se i svých zákaznic, co by je bavilo a co by chtěly v kolekci mít. Během takových rozhovorů zjišťuji, co by v kolekci chtěly mít. Inspirace vyplývá ze situace, není to jen o tom, že bych byla sobecká a vytvářela jen podle své vize. Přidávám do toho i svou náladu, jak já sama pocitově danou věc vnímám. Je to jako o Vánocích. Když máte někoho ráda, celý rok posloucháte, co by si přál, a k Vánocům mu to dáte.

Dochází u vás ve stylu navrhování ke změnám?
Dříve jsem hodně navrhovala ve stylu přesýpacích hodin, teď jsou mé modely většinou rovné, pohodlné a uvolněné.

Máte už svůj stálý okruh zákaznic?
My jsme takový TIQE spolek. To znamená, že mám své věrné zákaznice a celá kolekce se většinou z důvodu omezeného počtu materiálu vyprodá na zkouškách na zákaznicích nebo už tehdy, kdy ji nakreslím. Proto je pro mne důležité jim naslouchat, protože navrhuji pro ně a jsou to ony, kdo kolekci nosí. Těší mě, když mi řeknou, že v nějakém modelu prochodily celé léto. Naopak mě mrzí, když mi poví, že danou věc oblékly jen jednou a nevěděly, jak ji kombinovat. Takovou věc si zapamatuji a snažím se to příště vychytat tak, aby se to znovu nestalo. Oblečení je totiž užitkové, musí se nosit.

Z kolika kolekcí ročně mohou vaše zákaznice vybírat?
Ze tří. Letní kolekci pokaždé odděluji, protože v zimě nemám na navrhování letní kolekce myšlenky.

Proč jste svou značku pojmenovala TIQE?
Je to jako IQ tykve. Znamená to, že mé kolekce jsou pro chytré ženy. Chtěla jsem, aby má móda byla pro chytré a emancipované ženy, které se nestydí obléknout si bláznivou věc nebo být samy sebou. Ať jsou jakékoli. Identita sama se sebou je hrozně důležitá a přesně to by mělo oblečení vystihovat, mít vtip. Hodně lidí se za oblečení schovává místo toho, aby se skrze něj ukazovalo. Vrána k vráně sedá a mně přišlo, že když svou značku pojmenuji TIQE, budu mít mně podobnou klientelu.

Jak jste přišla na motiv lišky, kterou mají modelky v kampani místo hlavy a která se objevuje i na látkách?
Vzniklo to tak, že jsem na podzim byla na chalupě a přemýšlela jsem, jaké vytvořím grafiky. Řekla jsem si, že stvořím dokonalého muže. Měl to být rodinný typ, v ruce držel nákup a dítě, něco jako David Beckham a jeho dcera Harper. Nechtěla jsem, aby bylo dítě identifikovatelné, proto jsem kreslíři řekla, ať místo dětského obličeje dá něco jiného – veverku nebo lištičku. Jenomže když se grafika nakreslila, moje zákaznice si dokonalého muže skoro nevšimly a všem se hrozně líbila ta mazaná lištička.

Kde sháníte látky pro své kolekce?
Mám několik zdrojů, většinou v Itálii, a už vím, kde co prodávají. Když mám vlastní motivy, tak si je na látky nechávám tisknout, což je dražší.

Jak vypadá vaše kolekce pro nadcházející podzim?
Pro letošní podzim jsem se rozhodla, že vytvořím kolekci s barvami, které většinou ženy nemají rády. Vybrala jsem zelenou, oranžovou a fialovou. Jsou to barvy, které mají ženy rády jen v určitých odstínech a jen někdy. Modrou, červenou a růžovou mají rády všechny a pokaždé. Ale rozhodla jsem se, že je naučím, aby měly rády i tyto barvy.

S jakými lidmi spolupracujete? Máte kolem sebe svůj vlastní tým?
Mám celou dílnu, výborný tým lidí. Jsou na mě zvyklí a technické postupy týkající se vnitřku oděvu konzultuji s nimi. Je to společná práce, protože je důležité, aby se těmito záležitostmi zabývalo vícero lidí.

Chystáte se na zářijový Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend? Na jakou kolekci se můžeme těšit?
Na Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend se chystám a budu prezentovat jarní kolekci pro rok 2015. Příští týden začnu kolekci kreslit, mám ji už několik měsíců předkreslenou. Mám zadané látky, ale ještě budu mít tři volné dny na to, abych mohla nakreslit návrhy.

Jak to vypadá s vaším e-shopem? Pokud by si zákaznice chtěly něco objednat z vašeho e-shopu, jak to bude probíhat?
Mám hodně zákaznic ze zahraničí, kterým své kousky posílám, proto mám e-shop. Přidala jsem do něj více věcí, aby si je mohly prohlédnout. V e-shopu si ženy kupují nejvíce trička a prodávají se i kabáty. Osobně každé ženě zavolám, zeptám se jí na míry a zadarmo danou věc předělám tak, aby jí seděla.

Zdroj: vlastní, Petra Balvínová, KVIFF Tennis Cup 2014

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram