Petra Ptáčková a Dominika Kozáková nám ukázaly nevšednost a extravaganci

Petra Ptáčková a Dominika Kozáková nám ukázaly nevšednost a extravaganci

Závěrečná přehlídka Mercedes-Benz Prague Fashion Week, během které se představily dvě mladé návrhářky, Petra Ptáčková a Dominika Kozáková, byla výrazně odlišně pojatá než všechny předchozí přehlídky. Catwalk už nebyl pouze o tom, že se okolo vás projdou modelky a modelové a na konci při závěrečném defilé jim a autorům kolekce zatleskáte. 

Kolekce Petry Ptáčkové byla plná batikovaných látek, přírodních barev a výrazných doplňků. Všechny kousky byly tak nevšedně nakombinované, že se celkové modely pohybovaly na hranici snesitelnosti a vkusu, ale na druhý pohled bylo jasné, že Ptáčková ví velice dobře, co dělá. Vrstvením všemožných materiálů a barev dosáhla kompaktního výsledku, který by na české ulici vyvolával zdvižené obočí, ale v měřítku světové módy jde o kolekci, která by mohla být předváděna na těch nejsledovanějších módních týdnech.

Co nás ale velmi překvapilo byl radostný příchod Petry Ptáčkové, kdy se za zvuku sugestivní elektronické hudby začala dotýkat svých modelů a hrála si s jejich outfity. Někomu svlékla kabát, někomu otevřela batoh a vytáhla z něj další kus oblečení. K Petře se ale během chvíle přidali další z řad návštěvníků, až byli modelové obklopeni hloučkem asi padesáti lidí, kteří jim brali oblečení nebo je převlíkali. Na závěr modelové a modelky kroužili okolo betonového sloupu a pomyslně osahávali svoje kořeny, svůj původ a vývoj.

Dominika Kozáková nám naopak předvedla show plnou barev, zvířecích vzorů, extravagantních střihů, obnažených těl a výstředních materiálů. Červený latex, šaty z látky potištěné růžemi a štěňátky, zlaté líčení přes celý obličej, šaty vystřižené na místech, kde ve většině případů látka vždy je a muži v botách na podpatku, to vše a mnohem víc nám Dominika naservírovala s lehkostí a sebevědomím.

Modelky a modelové mezi námi nechodili, ale tančili a exhibovali. Byla radost pohledět na energii, kterou do předvádění kolekce dávali a jak dobře se v odvážných outfitech cítili. Přehlídka připomínala spíš kabaretní show plnou rozličných tvorů, bylo jedno, jestli muž nebo žena nebo zvíře. Tato extravagance a provokace pravděpodobně vybízí pozorovatele k toleranci všeho živého a nositele oblečení k odvaze vyjádřit svoje já, i když není společensky stoprocentně kladně přijímané. 

Obě přehlídky byly výrazné nejen svým uvedením a konkrétními stylingy, ale především potřebou vyjádřit názor. Móda je jedním z prvních vyjádření, které dáváme světu na odiv a je možné ho propojit s více faktory, než je vkus a účelovost. Tyto dvě mladé dámy mají co nabízet a my jim přejeme co nejvíce úspěchů.

           

Archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week

 

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram