Podběl má celou řadů léčivých účinků

Podběl má celou řadů léčivých účinků

Jaro už je téměř tady v plné síle a s ním vylézají napovrch i jarní léčivé rostliny. Jednou z  prvních jarních léčivek je podběl, který má celou řadu využití

Podběl léčivý (Tussilago farfara) je trvalka, která se rychle rozrůstá. Najdeme ho na vlhkých místech, u vody, na loukách, na okrajích cest, v nížinách i na horách.

Pro podběl jsou typické žluté květy podobné pampeliškám. Na rozdíl od pampelišek má šupinatý stonek, menší zubaté listy, které jsou zespodu jakoby chlupaté. Sbírají se jak květy, tak listy.

Květy podbělu sbíráme na počátku kvetení, kdybychom je sebrali později a usušili, neměli by takový účinek. Je třeba je usušit co nejrychleji, avšak umělá teploty by neměla překročit 40°C.

Listy se sbírají v květnu a v červnu.

S podbělem se setkal snad již každý. Využívá se při onemocnění dýchacích cest, při zanícení sliznice, tlumí dráždivý kašel a usnadňuje vykašlávání. V podstatě se jedná o přírodní dezinfekci s protizánětlivými účinky. Má také mírně močopudné a antiseptické vlastnosti.

Podbělový list má své využití při léčbě astmatu. Svůj užitek našla tato bylina také při boji s cukrovkou.

K vnitřnímu užití si můžete z podbělu připravit čaj. Ponoříte jednu čajovou lžičku květů i řezaných lístků do čtvrt litru vody a přivedete k varu. Nechte 16 minut louhovat. Doporučují se pít 1-2 šálky denně.

Pro inhalaci stačí ponořit vrchovatou polévkovou lžíci do vařicí vody a vdechujeme. Inhalovat můžete několikrát denně, dle potřeby.

Listy podbělu lze použít i zevně především k suchým zábalům. Působí protirevmaticky a proti bolestem kloubů. Čisté, čerstvé natrhané listy se přikládají na postižené místo ve dvou vrstvách, tmavší stranou na kůži a převáží se obinadlem. Zábal je třeba nechat působit minimálně hodinu.

Na léčbu zánětů žil a špatně se hojících ran i spálenin se doporučuje zábal ze spařených a jemně drcených listů.

I přesto, že je podběl obecně známou léčivou bylinou, kvůli svému vysokému obsahu látek alkaloidní povahy, se nedoporučuje užívat ho déle než čtyři týdny dvakrát v roce. Těhotné a kojící ženy i děti by se měly podle rad odborníků jeho užívání raději vyhnout úplně. 

Zdroj obrázků: google.com
 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram