Pokojovky: Uklidňující, módní a praktický bytový doplněk

Pokojovky: Uklidňující, módní a praktický bytový doplněk

Závěsná skleněná aerária zdobená dary moře a zeleným sukulentem patřila mezi žhavé trendy bytových dekorací minulého roku. Jaké jsou aktuální trendy mezi bytovými doplňky?

Řeč je o pokojových rostlinách. Nic vaši mysl nezklidní po náročném dni tak jako zelená rostlina s krásně vypadajícími listy. Navíc jsou některé lapačem prachů, dodávají místnosti kyslík a jsou především krásným bytovým doplňkem. Tento rok patří palmám, vysokým rostlinám s voskovým povrchem.

Jaké rostliny sklízí úspěch?

Dracaena neboli dračinec

Palmy se vracejí zpět do módy v čele s nenáročnou Dracénou. Není náročná na přímé slunce, ani na bohatou zálivku, zato potřebuje dostatek prostoru vzhledem ke svému robustnímu rozměru. Mečovité listy připomínají vztyčující se vodotrysky ve fontáně, které se s jejich růstem na konci obloukem otáčí směrem dolů. Divoká kráska, která vhodně dozdobí velký obývací pokoj. Dejte však pozor na kontakt s vašimi domácími mazlíčky. Nepatří mezi prudce jedovaté pokojovky, ale mazlíčkům, především hlodavcům jako jsou morčata či zakrslí králíci, může způsobit nepříjemné zažívací potíže.

Zamiokulkas

Na tuhle exotickou voskovku s masivními listy si můžou troufnout i pěstitelé začátečníci. Ovšem pěstování téhle krásky není zadarmo. Nezapomínejte na tři základní pravidla, která zní: „Nenechte ji nastydnout!“, „Jedenkrát je tak akorát.“, „Rozptýlené světlo!“. Vysvětlíme následovně. Tato pokojová rostlina nemá ráda chladno, a tak ji nedávejte do chodeb či míst, kde se tvoří průvan. Rostlina sice slouží jako zásobárna vody, ale bez přísunu vody to samozřejmě nepůjde. Zálivka v týdenním intervalu bohatě postačí. Je vhodná tam, kde nedopadají přímé sluneční paprsky, naopak ji nedávejte do úplného šera.

Tchýnin jazyk

Svou krásou si podmanila nejednoho pěstitele, a to díky svému žlutému zbarvení na okrajích plochých šlahounů. Listy jsou lehce zakrouceny a jeví se, jako kdyby rostlina tancovala. Svým netypickým vzhledem rozzáří vaši ložnici. Tak jako u dračince hrozí otrava domácích mazlíčků.

Pachira

Tato vysoká štíhlá modelka s bohatou kšticí roste do výšky až 3 metrů. Vytvoří vám z pokoje hotovou oázu klidu. Vyniká svým velmi dekorativním proplétaným stonkem. Je opět vhodná pro nezkušené pěstitele, zalévat ji postačí jednou týdně a hoví se jí v polostínu. Rozhodně ji umístěte tam, kde máte dostatečný prostor.

Monstera

Fanfáry, prosím. Naší královnou pokojovek se stává monstrózní houževnatá rostlina obřích rozměrů. Ano, z názvu vyplývá, že se jedná o monsteru. Oblíbená mezi omladinou a kosmetickými blogerkami, kterým dělá skvělé dekórum při focení kosmetických produktů. Pohled na robustní květy s charakteristicky prostřihnutými otvory zkrátka neomrzí. Pozor však na správné světlo. Pokud bude mít monstera nedostatek světla, typické průstřihy nečekejte, dočkáte se maximálně tak srdcovitého tvaru.

A co vy, jaké pokojovky patří mezi vaše oblíbené?

Zdroj: pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram