Pozvánka na vánoční trhy a rozsvícení stromečku

Pozvánka na vánoční trhy a rozsvícení stromečku

Snad v každém městě a městečku se v adventním čase na náměstí ozdobí krásný strom. V těch větších městech bývá jeho rozsvícení událostí, na které se schází obyvatelé a návštěvníci, vypijí spolu svařené víno a započne tak trhová sezóna.

Jako první rozsvítilo svůj strom Brno a to už včera 29. listopadu v pět hodin odpoledne. Na Náměstí Svobody jsou tradičně trhy a oblíbený Turbomošt, na který se těší celá moravská metropole. Jen si dejte pozor, letos ho nenajdete v oné velké boudě, jak jste byli zvyklí. Soutěž o rozmístění stánků vyhrál někdo jiný a Turbomošt se musel přesunout do menšího a zastrčeného výdejního místa. Krásnou vánoční atmosféru také slibují Moravské náměstí a Zelný trh.

Záhy se svým velkolepým stromem připojí Praha. Na Staroměstském náměstí, které je jedním z nejkrásnějších, které se u nás najde, se strom rozzáří už 30. listopadu v 16:30. Od tohoto nejnavštěvovanějšího stromu se očekává vždy hodně, kromě bohatých kulturních akcí je náměstí také plné turistů, kteří se ale stále nechávají vlákat do tzv. tourist trap, tedy návnad podvodníků, kteří na nich chtějí nepoctivě vydělat. Pokud na trhy do Prahy vyrazíte, dávejte si pozor na to, za kolik a co kupujete, a případně se nebojte upozornit některého ze zmatených návštěvníků.

Třetí největší město, Ostrava, se připojí 1. prosince v 17 hodin. Na Masarykovo náměstí se na první adventní neděli můžete vydat nejen kvůli rozsvícení stromu, ale i první svíce na věnci. Koncerty, trhy a jiné akce jsou jako všude už samozřejmostí. Jedna z nejoblíbenějších atrakcí pro děti, tedy živá zvířátka, která byla v Betlémě, najdete v Ostravě na jiném místě, a to na Jiráskově náměstí. Ale zkuste jim před tím vysvětlit, jak se ona zvířata v hluku a městě cítí, a třeba vaše ratolesti samy uznají, že je netřeba, trápit je dotekem, ale stačí se v tichosti podívat na krásu, kterou byl obklopen i malý Ježíšek.

Další z mnoha oblíbených adventních aktivit je návštěva některého ze známých a krásných betlémů. Ten největší mechanický betlém na světě se jmenuje Krýzovy jesličky a najdete ho v jindřichohradeckém muzeu. Je v něm neuvěřitelných 1398 postav lidí a zvířat, z nich je 133 pohyblivých. Když ale zapátráte ve svém okolí, určitě najdete nějaký krásný exponát, u nás i na Slovensku má tento krásný zvyk bohatou tradici.

foto: pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram