Prague Vintage Fair: unikátní vintage kousky, módní přehlídky, stylové prostředí

Prague Vintage Fair: unikátní vintage kousky, módní přehlídky, stylové prostředí

Ve dnech 23. a 24. 5. proběhne v Novoměstské radnici v Praze první ročník ojedinělého veletrhu vintage módy. V rámci akce, která u nás nemá obdoby, budou k vidění i k zakoupení  vintážní oděvy a doplňky především z 20.–80. let minulého století. 

Kromě deseti pražských vintage butiků tu svoje cenné zboží představí i soukromí sběratelé. Speciálně pro Prague Vintage Fair také vznikla nová kolekce přední české návrhářky a držitelky ceny Grand Designér roku Moniky Drápalové. Ta svými modely vyrobenými právě z vintážních materiálů vzdává holt tradičnímu krejčovskému řemeslu, poctivé kvalitě a ženskosti tehdejších oděvů.

Na to, jak probíhají přípravy a která lákadla nás na výstavě čekají, jsme se zeptali přímo hlavní organizátorky Prague Vintage Fair Terezy Schmoranz.

1. Proč jste se rozhodla právě pro prodejní výstavu? Otevřít si vlastní vintage butik by Vás nelákalo?
 Vintage mě velice baví, ale nemám takové časové možnosti, abych si mohla otevřít obchod, proto mě napadla tato alternativa. Na akci můžu vše vystavit  tak, jak by se to líbilo mně a hlavně, jak si myslím, že se to bude líbit návštěvníkům.

Chci aby si z naší módní události odnesli návštěvníci kromě krásného starožitného oděvu také nezapomenutelný zážitek. Samozřejmě bych výstavu nejraději uspořádala v nějakém barokním prostoru v Itálii, ale Novoměstská radnice je také velice atraktivní a tím, že zde najdeme hned několik architektonických stylů, poskytuje pro módní kousky z 20.–80. let ideální možnost prezentace.

2. Jak probíhají přípravy Prague Vintage Fair?
Poněkud hekticky a nárazově, důležité však je, že všichni dělají tu práci s láskou a moc je to baví. Začali jsme už v listopadu, ale jelikož se jedná o první ročník a celý patnáctičlenný tým se výstavě věnuje ve svém volném čase, někdy je složité vše zkoordinovat a načasovat, ale my věříme, že se to povede. Celé je to v podstatě experiment o hledání kompromisů.

Všichni na akci pracují bez nároku na honorář a i pokud jde o propagaci akce, museli jsme najít nízkonákladové cesty. Přestože nám jde v první řadě o kvalitu, celkové náklady na výstavu do této chvíle vyjma nájmu činí asi 50 tisíc korun.

3. Může se do Vašeho týmu zapojit skutečně každý?
Ano, byli jsme velmi příjemně překvapeni, kolik dobrovolníků se nám přihlásilo, většinou se jedná o mladé lidi do 25 let. Ale na přípravy i přímo na výstavu stále ještě hledáme dobrovolné asistenty, reprezentanty a další pomocníky, stačí se přihlásit formulářem na našem webu.

4. Dívala jsem se, že doprovodný program je opravdu bohatý, co by si milovníci vintage určitě neměli nechat ujít?
Těsně před výstavou, ve čtvrtek a pátek 22. a 23. 5. se na Karlově náměstí bude konat happening za udržitelnou módu Slamák pro Elišku.

Sochu Elišky Krásnohorské oblékneme celou do vintage a budeme mít připravenou speciální soutěž. V rámci akce, jako takové, pak proběhne několik módních přehlídek. Na první přehlídce v sobotu v 17 hodin budou k vidění ty nejzajímavější a nejluxusnější kousky výstavy a hned poté se rozběhne prezentace kolekce Moniky Drápalové, vytvořené speciálně pro Prague Vintage Fair. V neděli pak uvidíme přehlídku jednoho z nejlepších pražských vintage butiků Bohemian Retro, kde se konečně dočkáme i pánské vintážní módy.

Choreografie módních přehlídek se zhostila profesionální česká modelka Nora Barnhart. Ukázky svého hereckého umění předvede moderátorka Vanda Hybnerová a hrát budou živé kapely Clarinet Factory nebo Pantauism. Těšit se ale můžeme i na unikátní architektonicky původní retro bar a mnoho dalšího.

5. Speciální vintage kolekci představí na Vašem veletrhu Monika Drápalová, jak jste návrháře vybírala? Spolupracujete i s dalšími?
Už na začátku příprav jsem oslovila pět módních návrhářů a měla jsem velikou radost, když se ozvala právě moje favoritka Monika Drápalová, kterou historický oděv velmi fascinuje. Možnost vytvořit speciální kolekci pro Prague Vintage Fair pojala jako příležitost vzdát hold tradiční řemeslné práci a kvalitním materiálům. Jedná se o nové kousky z vintage materiálů, nejvíce pracovala Monika s krajkou, která může mít mnoho podob – je cudná a zároveň svůdná, zahaluje i odhaluje. Také Moničiny modely budou přímo na výstavě k zakoupení, držitelé Gold vstupenky získají navíc přístup na nedělní vernisáž, kde budou mít k jejím modelům přednostní přístup. Dále spolupracujeme s vintage butiky a soukromými sběrateli, jejichž kolekce budou na Prague Vintage Fair nabídnuty k prodeji vůbec poprvé.

6. Návštěvníci se tedy můžou těšit jak na exkluzivní, tak na cenově dostupnější zboží?
Většinou se jedná o dostupné věci do tisíce či dvou tisíc korun, luxusnějších a nákladnějších bude jen několik kusů, samozřejmě včetně modelů Moniky Drápalové.

7. Bude na Prague Vintage Fair k mání jen oblečení, nebo i bižuterie a doplňky, případně bytový design?
Doplňků a bižuterie najdeme na výstavě snad ještě více než oděvů, z ostatního designu je to např. porcelánový servis ze 70. let a další doplňky do domácnosti z retro baru.

8. Předpokládám, že plánujete další ročník, chystáte i jiné akce?
Ano, další ročník určitě plánujeme, byla by škoda zahodit všechno, co jsme složitě získávali – ať už jde o kontakty, sponzory nebo dobrovolníky. Napodruhé půjde všechno už určitě mnohem jednodušeji a rychleji. Také ředitel Novoměstské radnice nás prý velmi rád znovu na radnici přivítá. O jiné akci zatím nepřemýšlíme, ale chystáme se provozovat vintage servis, to znamená, že budeme dodávat šaty na různé akce, svatby, pro filmaře atd.

 

 

Zdroje obrázků: Prague Vintage Fair

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram