Precizní designové osvětlení od Ivany Bajgarové

Precizní designové osvětlení od Ivany Bajgarové

Pojďme si představit lásku k umění a designu a jednu šikovnou ženu Ivanu Bajgarovou, která byla původně úřednice v bance.

Znáte to. Brouzdáte si po instagramu a najednou narazíte na fotografii velmi krásné stolní lampy, která vás tak ohromí, že pátráte dál... Uběhne pár dnů a vy sedíte v pražské kavárně s designerkou lamp a posloucháte příběh. Tady je. Pěkné čtení. 

               

Ivano, řekněte nám Váš příběh. Jak jste vlastně zjistila, že Vás už nebaví práce v bance? 

Po mateřské dovolené jsem nastoupila na plný úvazek zpět do banky, kde jsem předtím pracovala. Bylo to pro mě zaměstnání a pravidelný příjem, ale bylo to náročné období. Po práci do školky vyzvednout syna už mezi posledními, večeře, spát. Měla jsem málo času pro sebe, syna i manžela, takový ten klasický kolotoč, o kterém jsem vždycky podvědomě věděla, že nechci žít. Toto období mi pomáhala zvládat alternativní léčitelka pomocí čínské medicíny a homeopatik, která mi taky jako vhodnou relaxaci poradila navštěvovat kurzy keramiky. Moc mě to nelákalo, takže jsem tuto radu jen uložila do hlavy. Až pak později, kdy jsme šli se synem 1. den po letních prázdninách ze školky, míjeli jsme nově otevřený výtvarný ateliér, kde byl zrovna den otevřených dveří. Můj syn hezky a rád maloval, takže jsme vešli dovnitř a netrvalo dlouho a přihlásila jsem ho na kurzy malování. Zjistila jsem, že tam pořádají také kurzy keramiky pro dospělé, takže jsem si řekla, že to konečně zkusím, stejně tam budu chodit se synem a přihlásila se. Hned po prvních hodinách jsem zjistila, jak se při modelování cítím spokojeně, byla to pro mě doslova terapie. To bylo v září, v únoru zemřel můj otec, a to jsem si poprvé v životě uvědomila, jak tady člověk, který měl spoustu plánů, jeden den je a druhý den není, a konec všeho. Rozhodla jsem se v bance skončit, abych se mohla věnovat více synovi i sobě.

  

Takže to byla náhoda nebo osud. Věříte v náhodu?

Tenkrát bych řekla, že to bylo všechno náhoda. Dnes si myslím, že to byl osud. Dnes už ani nevěřím na náhody, jsem přesvědčena, že si svůj život z velké části tvoříme svými myšlenkami a náladami. Kniha The Power je pro mě bible, často se k ní vracím.

Jaké byly Vaše začátky?

Na začátku jsem v kurzu vyráběla všechno možné od misek, hrnků, postaviček, písmen... Učila jsem se, jak hlína pracuje, jak se chová, co vydrží, poznávala různé druhy hlíny. Hodně mě to všechno bavilo a nemohla jsem se dočkat na další kurz. Začala jsem si kupovat hlínu domů, abych nemusela čekat až do dalšího týdne. Když už jsem si byla jistější, rozhodla jsem se vyrobit si svoji stolní lampu. Dlouho jsem toužila nějakou vyrobit. Už kdysi dávno jsem sbírala v řece kameny a nutila mého muže je provrtat, abych si mohla vyrobit lampu, ale nedopadlo to dobře. Až z keramické hlíny se mi to povedlo.

 

Jak dlouho pracujete na jedné lampě? Co to všechno obnáší?

Délka výroby jedné lampy záleží na složitosti tvaru a vzoru nohy, kterou vyrábím. Jako první vymodeluji z hlíny nohu, to dělám buď doma nebo docházím do dílny, to může trvat až týden, pak výrobek nechám další zhruba týden vyschnout. Nevlastním pec na vypalování, pronajímám si ji, takže výrobek převezu do pece na dvojí vypálení, to trvá další týden. Po vychladnutí si nohu převážím zpět domů a začínám ji malovat, podle složitosti vzoru, několik dní až týdnů. Na závěr barvy přetírám bezbarvým, vodou ředitelným ochranným lakem. Ke každé lampě objednávám komponenty a stínidlo podle potřebné barvy a velikosti. Pak lampu předávám mému muži, který se postará, aby lampa svítila. Proces výroby jedné lampy může tedy být docela dlouhý, ale záleží mi hodně na detailech a kvalitě, a to chce svůj čas.

S jakým materiálem pracujete a proč?

Jak už jsem se zmínila, já vyrábím z celé stolní lampy nohu, a to z keramické hlíny. Vypálenou keramiku neglazuruji, jak je obvyklé, ale maluji akrylovými barvami. Glazura se mi velmi často nepovedla a většinu výrobků mi zkazila a když jsem objevila možnost malování keramiky speciálními akrylovými barvami, věděla jsem, že to je moje cesta a ke glazurování jsem se už nevrátila. Barvy, které používám již přes pět let jsou vysoce viskózní a velmi kvalitní. Nepraskají a drží si stálou barevnost. Komponenty jsou opět té nejvyšší kvality. Firma, u které je objednávám, používá ty samé na výrobu svých lamp, kterými vybavuje ty nejluxusnější hotely, mimo jiné třeba Hotel Four Seasons.

 

 

 

Máte sen, kde by měly Vaše lampy zdobit interiér?

Líbilo by se mi, kdybych moji lampu viděla třeba ve zmiňovaném hotelu Four Seasons, ale já mám stejnou radost z každé objednávky. Sama mám ráda kvalitní a originální věci a mám radost, když je můžu za dostupnou cenu dopřát i ostatním. Přeji si, aby obecně stolní lampy byly více v českých interiérech, protože jednoznačně vytvářejí mnohem útulnější a příjemnější atmosféru než jen stropní světla. Mám moc ráda ten pocit, když večer rozsvítím všechny lampy a vychutnávám si to útulno a bezpečno. A jsem přesvědčena, a myslím, že většina bude se mnou souhlasit, že ručně vyrobené a vzhledově jedinečné lampy dodávají prostoru jiného ducha než sériová výroba. 

 

 

Kolik máte doma lamp?

Máme malý byt, takže jen čtyři, v každém pokoji dvě stolní lampy.

Co pro Vás znamená útulné bydlení?

Teplé barvy, teplé světlo, teplo, doplňky s příběhem. Zázemí, místo, kam se ráda vracím a kde jsem nejraději na celém světě. Kde se cítím bezpečně a spokojeně. Útulné bydlení je pro mě moc důležité. Protože vím, jak jsem se cítila, když jsem příjemné bydlení neměla.

Děkujeme za rozhovor.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram