Předsevzetí pro rok 2019: Zbavit se plastů!

Předsevzetí pro rok 2019: Zbavit se plastů!

K plovoucí mase plastů v Tichém oceánu přispěl bezmála každý z nás. Tato odpadková skvrna odpovídá přibližně čtyřnásobku rozlohy Německa. Pojďme se zamyslet nad tím, jak předejít zahubení naší krásné planety.

Přibližně 300 000 tun plastů plovoucích ve světových oceánech, „plastový kontinent“ v Tichém oceánu odpovídající čtyřnásobku rozlohy Německa, ohrožení bezmála 800 živočišných druhů, rozložitelnost jedné PET lahve trvá 450 let. Alarmující čísla, které by měl mít na paměti každý. Každý, kterému není lhostejné znečištění oceánů, záhuba mořských tvorů a změna klimatu.

Evropská komise proto přijala minulý rok opatření spočívající ve zpoplatnění plastových tašek a navržení zákazu prodeje plastového nádobí a dalších výrobků na jedno použití. A jaké opatření může udělat každý z nás?

Na nákup s vlastní taškou!

Šli jste na nákup a zjistili jste, že s sebou nemáte tašku a koupili si tak plastovou, ve které jste si odnesli nákup? A kolik z vás pak tašku následně vyhodilo do odpadu, ještě hůře do směsného? Přiznejte se, bez mučení. Přitom je tolik výhod, proč nosit na nákup svou vlastní! Přispějete k ochraně životního prostředí, ušetříte a ke všemu budete styloví. Tak na to myslete a pořiďte si takovou, kterou rozhodně nenecháte doma.

Rex London Cat taška 99 Kč  /  Plátěná taška So Homely Small Triangles 529 Kč  / Plátěná taška Bonami 109 Kč Oranžová plátěná taška Creative Tops Wild Fox 459 Kč  / Nákupní síťovka Orion 79 Kč

 

Řeknete NE mikrotenovým sáčkům

Je opravdu nutné brát na banány, avokáda, jablka, citrusy a další ovoce či zeleninu mikrotenové sáčky? Nemají snad už svůj vlastní obal? Na pečivo či potraviny, které se bez obalu neobejdou, si noste své vlastní, ať už látkové či papírové. Papírová taška se rozloží za 2 měsíce, ale mikrotenový sáček bude přírodu obtěžovat čtvrt století. Anebo noste alespoň své mikrotenové sáčky, které použijete opakovaně.

 

Vybavte se EKO lahví!

Balené lahve s vodou jsou nejen drahé, jejich rozklad trvá stovky let, ale také při opakovaném použití dochází k uvolňování toxických látek do tekutiny. Pořiďte si místo toho svou ekologickou lahev! Ať už recyklovatelnou, vyrobenou ze zdravotně nezávadného plastu nebo skleněnou.

 

Skleněná lahev Equa Eternity 519 Kč  /  Plastová lahev Equa Universe 279 Kč  / Červená lahev Asobu Flavour 449 Kč  /  Černý obal na skleněnou lahev ReTap 209 Kč

 

No není to snadné? I vy můžete udělat malý krok, který povede k velkému výsledku.

 

 

Zdroj: plastjepast.cz, osn.cz, bonami.cz, pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram