Přehlídka Fendi se stala poctou zesnulému Karlu Lagerfeldovi

Přehlídka Fendi se stala poctou zesnulému Karlu Lagerfeldovi

Nebyla to krátká povídka, ale hodně dlouhý a výjimečný román. I tak by se dala zhodnotit 54letá tvorba kreativního ředitele značky Fendi, zesnulého Karla Lagerfelda.

Minulý týden, tedy v době vrcholných příprav na milánský týden módy, obletěla svět smutná zpráva. Zpráva o smrti nezaměnitelného módního návrháře Karla Lagerfelda, který zemřel několik desítek hodin předtím, než přišla na řadu prezentace nové kolekce značky Fendi, pro niž pracoval více než 50 let.

I přes svůj zhoršený zdravotní stav se návrhář podílel na každém modelu, který poctivě konzultoval se Silvií Venturini Fendi. „Říkával mi smutná holčičko, ale nyní rozhodně není čas na to, abychom byli smutní," uvedla Silvia v zákulisí přehlídky, která se opětovně honosila několika klíčovými prvky, jež Karl vložil do DNA značky. Modely byly prezentovány na dlouhém přehlídkovém mole před zraky stovek pozvaných hostů. Každé místo bylo doplněno o památeční kartu obsahující několik autentických skic k této kolekci.

Silueta 40. let, ostré linie, tuhé vysoké límečky a áčkové střihy následované hrou s vrstvami a průsvitností, kvalitní kůže - právě tyto jmenované prvky řadíme ke klíčovým. Zaujala nás laserem perforovaná síťovina, kožešiny či lehce pozměněné dvojité logo značky z roku 1981. Došlo k jeho přepracování v měděný rukopis, který byl spatřen na mašlích, ponožkách a také všitý do punčoch. V kolekci se objevuje širší barevná paleta - kávově hnědou záhy střídala oranžová, žlutá či modrozelená. Zajímavým prvkem celé kolekce je také široký šátek, jež právě ve formě mašle často zdobil kabáty nebo šaty.

Následovaly propracované kabáty v různých délkách, široké kalhoty s vysokým pasem, dlouhé košile a výrazné bundy. Plisované sukně ke kotníkům doplněné o vysoké kozačky i klasické lodičky dodávaly kolekci obrovskou dávku ženskosti a jemnosti. A nezapomeňme ani na luxus, který doslova křičel z každého poskládaného celku, ale na to už jsme u Fendi zvyklí.

Závěr této emocionálně nabité události patřil výrazným žlutohnědým šatům, které oblékla Gigi Hadid. Modelka, která posledních několik let návrháři přirostla k srdci, velmi si ji oblíbil a pro své přehlídky ji hojně obsazoval. S jejími posledními kroky na přehlídkovém mole byl divákům prezentován krátký filmový snímek, na kterém Karl skicuje svůj vzhled v den, kdy poprvé dorazil do Říma, aby zde zahájil spolupráci s Fendi, psal se rok 1965.

V ten moment už ale Silvia Venturini děkovala v zákulisí svému talentovanému týmu a opakovala slova, která Lagerfeld říkal po každé odprezentované kolekci: „A teď? Další!"

Vogue.com, WWD

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram