Převažuje půjčování svatebních šatů, ale mění se to, říká návrhářka Petra Pitelková

Převažuje půjčování svatebních šatů, ale mění se to, říká návrhářka Petra Pitelková

S návrhářkou Petrou Pitelkovou, tvořící pod značkou Petiteé, jsme si popovídali o tom, zda převažuje půjčování nebo šití na míru i o tom, jaká je vlastně její svatební tvorba.

1) Jaké to je navrhovat a šít svatební šaty v Česku? Volí ženy jedinečné modely od návrhářky, nebo stále převažuje půjčování?

Myslím si, že stále ještě převažuje půjčování, ale pomalu se to mění, to vidím podle zákaznic, které mě oslovují. Šaty z půjčoven jim často nevyhovují a pak hledají návrháře, aby měly jejich šaty ten správný náboj a přidanou hodnotu a také, aby mohly samy zasahovat do výběru od počátečních návrhů až po střih a výběr látek. Často mám také zákaznice s ne úplně konfekční postavou a vybíráme střih i materiály, aby hlavně lichotily a byly slušivé.

2) Jak byste specifikovala svou tvorbu?

Dalo by se říci, že navrhuji své originální svatební kolekce, které vychází nejvíce z mé představy a slouží jako inspirace a vybrané modely z kolekce se dají také na svatbu zapůjčit. V prosinci se fotila první kolekce, na které jsem spolupracovala se šperkařkou Eliškou Lhotskou a vznikl jedinečný svatební editorial s názvem "Nevěsta generace Y" od skvělé - Elišky Kyselkové. O této kolekci napsala Michaela Nováková: „Den v nenucené atmosféře s pocitem volnosti, mladistvosti a jedinečné elegance je představa vtělená do svatebních šatů Petry Pitelkové, autorky značky Petiteé. Samo materiálové zpracování napovídá také něco o prožívání ženy, která je obléká. Typické luxusní materiály, jako je hedvábí a krajka, se v jediném outfitu potkávají s elastickým úpletem a tylem, jež obvykle značí sportovní styl. Stereotypní uvažování nad oděvem je ovšem takové ženě stejně vzdálené jako představa obětovaní komfortu a osobitosti ve jménu trendu či svatební uniformy, známé v podobě korzetových šatů s „našlehanou“ sukní."

Další část mé tvorby tvoří zakázková výroba svatebních šatů, nebo šatů pro družičky či "posvatebních" šatů. Zde kladu důraz na ručně vybrané materiály, návrhy a střihy na míru pro zákaznici, která se sama podílí na realizaci šatů. Vznikne tak jedinečný originální model.

3) Šijete sama, nebo máte švadleny?

V současné chvíli mám dvě externí švadleny, které mi šijí  předpřipravené šaty a také jednu slečnu brigádnici na výpomoc, která pomáhá, když je potřeba nějakých složitějších ručních prací jako ruční našívání krajek nebo našívání perliček či jiných detailů náročných na čas.

4) Můžete nám prozradit, na kolik přijdou Vaše svatební šaty?

Šaty vytvořené na míru se pohybují od 15 000 Kč, jednoduché, dlouhé. Zdobnější šaty nebo střihově náročnější od 20 000 Kč. Když jsou šaty náročnější, je potřeba přijít minimálně půlroku dopředu, aby se stihl celý proces včetně návrhů, výběru látek, konzultace střihu a samotná realizace, kdy je potřeba minimálně 4 - 8 zkoušek.

5) Kde vybíráte látky?

Některé materiály nakupuji u nás v ČR, ale speciální krajky, hedvábí nebo tyl si objednávám z ciziny, převážně z Německa nebo Itálie. 

Svou svatební tvorbu plánuji představit 10. září 2017 na 9. ročníku Svatebního dne Galatea.

foto: archiv návrhářky, Eliška Kyselková

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram